Prijsoorlogen en de economische crisis maken dat consumenten prijsbewuster naar hun inkopen kijken. Dus ook naar wat ze kwijt zijn aan hun huisdier. Uit een recent onderzoek door de Consumentenbond blijkt dat een populaire hond als een Labrador Retriever zijn baasje over de 11 jaar van zijn leven ruim 10.000 euro kost. Een (ras)kat kost over gemiddeld 16 jaar bijna 7.000 euro. En zelfs een konijn komt met 8 jaar op bijna 1.700 euro uit. Een groot deel van de kosten zijn de jaarlijkse voerkosten. Daarvoor gaat het baasje naar de dierenspeciaalzaak, het tuincentrum of naar de supermarkt. In deze tijden van crisis gaat hij echter naar de supermarkt.

Uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel blijkt dat de het marktaandeel van de tuincentra en speciaalzaken in diervoeding van 2002 tot 2010 opliep van 40 naar 46 procent. In diezelfde periode nam het marktaandeel van de supermarkten af, van 43 naar 36 procent. De afgelopen twee jaar is daar weer een kentering in gekomen, melden diverse diervoederfabrikanten naar aanleiding van eigen onderzoek, in de printversie van de Levensmiddelenkrant. De speciaalzaken raken volume en omzet kwijt aan de supermarkten, die inmiddels op ongeveer 50 procent marktaandeel zouden uitkomen.

De verschuivingen nemen twee vormen aan: bestaande A-merken worden voortaan uit de supermarkt meegenomen (one-stop-shopping), en de consument kiest voor het gemak van kleinere verpakkingen - dat past overigens bij de ook gesignaleerde trend naar kleinere honden. Supermarkten spelen op de groeiende vraag in door eigen premium-producten te ontwikkelen en discounters bieden vooral goedkope diervoeding.

Diervoeding is een product met een hoge marge. Supermarkten zijn dan ook blij met de geconstateerde verschuiving. In de Levensmiddelenkrant zegt Suzanne 't Hooft, senior category manager diervoeding bij Jumbo: 'Het aandeel private label binnen de categorie diervoeding is bij Jumbo de afgelopen jaren sterk gegroeid. De kwaliteit en de uitstraling van de artikelen hebben hieraan bijgedragen. We spelen in op de groeisegmenten binnen de categorie en zorgen er met nieuwe innovaties voor dat we qua assortiment een minimaal vergelijkbaar aanbod hebben versus de A-merken.'

De supers zijn blij. De speciaalzaken lijden: zij kunnen van niemand marktaandeel afsnoepen. De nodige zullen dan ook verdwijnen.

Fotocredits: mag3737
Dit artikel afdrukken