Vorige week werd bekend dat een dieet dat rijk is aan dierlijke eiwitten tijdens de middelbare jaren de levensduur en gezondheid bekorten. Voor oudere mannen (boven de 65) is het eten van dierlijke eiwitten echter juist aan te raden, omdat dat ze beter laat functioneren op fysiek, psychologisch en sociaal niveau. Dat blijkt uit een ander onderzoek, verschenen in het Journal of the American Geriatrics Society, meldt AFN.

De onderzoekers lieten ruim 1000 proefpersonen (gemiddelde leeftijd 67,4 jaar) vragenlijsten over hun eetpatronen invullen en herhaalden dat 7 jaar later. Ook werden ze getest op hun sociale, intellectuele en dagelijks-leven functioneren. Mannen met de hoogste eiwitinname van dierlijke eiwitten bleken 39% minder kans te maken op afnemende functionaliteit dan de mensen met de laagste eiwitinname. Bij vrouwen was er geen vergelijkbare associatie aanwezig, en bij plantaardige eiwitten was er ook geen consistent verband te leggen.

Onderzoeksleider dr. Tsubota-Utsugi (van het Japanse National Institute of Health and Nutrition) zegt in AFN: "Een hogere eiwitinname zou, samen met het aanpassen van andere beïnvloedbare gezondheidsgedragingen, ertoe bij kunnen dragen dat ouderen op niveau blijven functioneren."
Dit artikel afdrukken