L214 kondigt aan in Frankrijk naar de rechter te stappen en daar op basis van de beelden het bekende Franse merk Herta aan te klagen voor dierenmishandeling en consumentenmisleiding. De opnames laten zeugen in kraamkooien zien, dode biggetjes, vieze en gewonde varkens in overbevolkte stallen, mishandeling bij het laden van slachtvarkens, maar ook een twintigtal farmaceutische producten die voor het grijpen lijken te staan. Daarbij ook colistine, een antibioticum dat bekend staat als 'laatste redmiddel-antibioticum' voor mensen.

Tegelijkertijd start L214 een petitie, inmiddels al bijna 60.000 keer getekend om eigenaren Nestlé en Casa Tarradellas te vragen te stoppen met de gesignaleerde praktijken. Het bedrijf is voor 40% in handen van voedingsconcern Nestlé en voor 60% van het Spaanse voedingsbedrijf Casa Tarradellas.

Vleesverwerker Herta, vooral bekend om zijn knakworstjes, heeft als slogan: "Le goût des choses simples" - de smaak van simpel. In de versie van L214 wordt dat simpelweg: "Le (dé)goût (walging) des choses simples".


Herta draagt op zijn website en in reclame-uitingen uit dat het bedrijf zijn varkens betrekt uit een eigen keten, 'la filière Préférence'. De ongeveer 350 Franse varkenshouders die deelnemen aan de filière Préférence hebben zich contractueel vastgelegd op een continu verbeterproces waarbij dierenwelzijnscriteria centraal staan. Herta zegt de toeleverende keten regelmatig te controleren; bij een audit worden 42 punten nagelopen en 17 daarvan hebben betrekking op dierenwelzijn.

'Elektroshock'
Direct nadat de beelden naar buiten kwamen, besloot de Britse supermarktketen Waitrose de Herta-producten met varkensvlees uit de schappen te halen. Want ook Waitrose laat zich voorstaan op hoge dierenwelzijnsstandaarden en een beleid tegen antibioticagebruik in de veehouderij. Tot tevredenheid van L214: "Wij hopen dat dit harde besluit van Waitrose een 'elektroshock' zal zijn voor Herta om zich verantwoordelijker en moderner te gedragen," zegt Sébastien Arsac van de organisatie in The Guardian.

Minderheidsaandeelhouder Nestlé moest niettemin de publicitaire kolen uit het vuur halen en haastte zich te verklaren dat het concern iedere vorm van dierenmishandeling afkeurt. Bij een eerdere audit zouden geen problemen zijn geconstateerd: "Herta stuurt extra onderzoekers naar de betreffende boerderij om de zaak uit te zoeken en vast te stellen of de beelden daar opgenomen zijn." In een latere verklaring voegde Nestlé daar nog aan toe dat de leveringen van de betreffende varkenshouder aan Herta opgeschort zijn in afwachting van een onderzoek naar de juiste vervolgstappen.
Dit artikel afdrukken