In de Ondertussen van dinsdag 31 maart vallen mij deze berichten op:

- dierentuinen zijn geen 'essentiële' bedrijven en daarom moeten de werknemers van de Britse dierentuinen eigenlijk thuiswerken. Dat gaat lastig als je dieren moet verzorgen en dus hebben sommige dierentuinen hun verzorgers (met hun gezinnen) tijdelijk in de dierentuin gehuisvest. Ook de dieren hebben te lijden onder de lockdown. Vooral de chimpansees en de dwerggeitjes missen het contact met het publiek en hebben het minder naar hun zin, schrijft The Guardian. Maar ook wilde dieren gedragen zich anders nu mensen binnen opgesloten zijn. The Guardian vraagt burgers foto's en waarnemingen van dit veranderende gedrag in te sturen.

- stel, je dochter van 9 wil plotseling geen snoep meer. Dat overkwam moeder Arine. Haar negenjarige wijsneus vindt snoep 'niet gezond' en onkrachtte daarmee hét compenseermiddel voor alle kinderproblemen. Moeder vreest dat dochterlief een eetstoornis gaat ontwikkelen. De 'opvoedkwestie' van RTL weet raad: pas als gezond eten zich tot een obsessie ontwikkelt waardoor bijvoorbeeld zelfs verjaardagen afgezegd worden, dan gaat het mis en heb je te maken met orthorexia. Dat is niet het geval met Arine's dochter. Hou het gewicht in de gaten, wees blij dat gezond eten de voorkeur geniet. Alternatieven voor het zoete smeermiddel zijn er genoeg.

- vanaf april - en dat is morgen - kunnen eikenprocessierupsen weer voor overlast zorgen. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups helpt dat burgers de overlast te beperken (NatureToday). Hoe dan? hang 'kneitersveel mezennestkasten' op. En omring die nestkastjes met dichte bomen en struiken, bloeiende bloemen die insecten en zaden leveren en zorg voor water in de nabijheid. Dan creëer je een biotoop waarin wel vijftien verschillende vogelsoorten, maar ook veel insecten, spinnen en vleermuizen de eikenprocessie-eitjes, -rupsen, -poppen of -vlinders eten of parasiteren. En, nog belangrijker: deel de informatie van het kenniscentrum ook met je gemeente.

Nederlandse sporters sporten schoon - zonder doping, constateert de Dopingautoriteit. Maar ze gebruikten afgelopen jaar wel opvallend veel medicijnen tegen ADHD, én diuretica (vochtafdrijvende middelen). Hoewel, veel? In 2018 werden nul keer diuretica aangetroffen, in 2019 11 keer. ADHD-medicijnen 29 keer, tegen 15 in 2018. Op 3.140 urine- of bloedmonsters. In totaal werden er 15 'echte' dopingovertredingen vastgesteld (Trouw).
Het RIVM hield bij hoeveel voedselinfecties we de afgelopen jaren doormaakten en wat de belangrijkste oorzaken waren: tussen 2006 en 2017 resulteerden het norovirus en de Salmonellabacterie voor de meeste voedselgerelateerde infecties in Nederland. In totaal ging het om 4.155 uitbraken met 21.802 zieken. Bij infecties als gevolg van onvoldoende hygiëne stond het norovirus (172 uitbraken, 3.691 zieken) op de eerste plaats, gevolgd door Salmonella spp. (168 uitbraken, 3.125 zieken) en Campylobacter spp. (130 uitbraken, 554 zieken). Als het voedsel zelf de bron van de infectie was, was de koploper Bacillus cereus (38 uitbraken), gevolgd door Salmonella spp. (27 uitbraken) en norovirus (22 uitbraken), vooral in samengestelde producten (zoals nasi en bami), in vlees (vooral van rund en kip), en schaal- en schelpdieren (vooral oesters) (Nieuws voor Diëtisten).
Kinderen van 0 tot en met 6 jaar oud besteden gemiddeld 2,5 uur per dag op beeldschermen. Voor het uitbreken van de Covid-19 crisis een paar weken geleden was dat 1 uur en 45 minuten per dag. Vooral kinderen van 5 en 6 jaar kijken meer naar schermen. Ze doen dit nu gemiddeld 202 minuten per dag, dus bijna 3,5 uur. Een paar weken geleden was dit 117 minuten per dag, oftewel net geen 2 uur. De stijging komt onder meer doordat ze opdrachten van school krijgen die online moeten worden uitgevoerd. Dat valt te lezen op Bright.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken