Het lijkt er op dat de overstap op een 'westers' eetpatroon met minder vezels de normale, diverse darmbacteriesamenstelling van de apen verarmt waardoor een minder diverse bacteriesamenstelling de overhand krijgt. Een verstoord (verarmd) microbioom wordt in verband gebracht met de metabole en auto-immuunziekten waar met name mensen met een Westers voedingspatroon last van hebben.
Planten-DNA
De wetenschappers waren op zoek naar een model om de effecten van migratie en leefstijlverandering te kunnen bestuderen. Ze vergeleken met behulp van DNA-sequencing het microbioom van twee soorten apen, de roodscheendoek en de mantelbrulaap, in dierentuinen met dat van hun wilde soortgenoten. Ook vergeleken ze het apenmicrobioom met de de bacteriën in het spijsverteringskanaal van mensen in ontwikkelde landen.
Door het DNA uit de uitwerpselen te vergelijken met het genoom van planten, konden de wetenschappers precies meten hoeveel en welke diversiteit van planten de apen gegeten hadden. Het verschil was groot. In de wilde uitwerpselen werd tot wel 40% planten-DNA aangetroffen. In de dierentuinpoep vrijwel geen.
De onderzoekers denken met hun onderzoek de verklaring op het spoor te zijn voor de verarming van het menselijk microbioom. Ze denken dat dit onderzoek het verband tussen een vezelrijk dieet en een divers microbioom onderstreeptDe onderzoekers ontdekten dat apen in gevangenschap het leeuwendeel van hun 'wilde' (diverse) darmbioom kwijtraken in vergelijking met hun wilde soortgenoten. Ook stelden ze vast dat de apen in alle deelnemende dierentuinen op 3 continenten consistent dezelfde, veel minder diverse darmbacteriesamenstelling hebben met bovendien dezelfde bacteriën als mensen (Bacteroides en Prevotella-soorten).
Diversiteit plantaardig voedselaanbod
De wetenschappers corrigeerden vervolgens voor confounding factoren zoals genetica, geografie en antibioticagebruik. Volgens mag geconcludeerd worden dat de apen in dierentuinen te weinig en te weinig verschillende planten eten.
Om te testen of inderdaad minder variëteit in het voedselaanbod tot een minder divers microbioom leidt, onderzochten de wetenschappers ook de uitwerpselen van een groep 'halfwilde' roodscheendoeken die in een reservaat leven. Het menu van deze half-wilde apen was ongeveer half zo gevarieerd als dat van wilde roodscheendoeken. Het microbioom van de half-wilde populatie bleek ook precies tussen de 2 uitersten van hun wilde en dierentuin-genoten te vallen.
Vezelrijk
De onderzoekers denken met hun onderzoek de verklaring op het spoor te zijn voor de verarming van het menselijk microbioom. "We denken dat dit onderzoek het verband tussen een vezelrijk dieet en een divers microbioom onderstreept", zegt hoofdonderzoeker Dan Knights.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Opnieuw heel leuk onderzoek. De onderzoekers hebben hun best gedaan om te beoordelen welke factor de meeste bijdrage heeft op het verarmde microbioom. Niet alleen is gekeken naar voeding, maar ook naar het gebruik van antibiotica, geografische locatie, etc. De conclusie is dat de voeding waarschijnlijk de grootste invloed heeft, maar toch blijven er wat vragen onbeantwoord:
- er is, voor ik gezien heb, niet gekeken naar de hoeveelheid lichaamsbeweging. Hoe groot zou de rol daarvan zijn?
- de auteurs hebben de bijdragende factoren uit elkaar getrokken om zodoende de grootste invloed te bepalen, maar zijn de factoren wel onafhankelijk? Zou het tegelijk optreden van ander voedsel, contact met andere pathogenen, minder contact met micro-organismen uit hun natuurlijke habitat, minder lichaamsbeweging, ander dag-nacht ritme, etc, misschien een ander effect hebben dan alleen andere voeding?
- op zich is het niet verwonderlijk dat de darmflora verandert als het aanbod van voedsel verandert. De wild levende dieren aten 57 verschillende soorten planten, terwijl de dierentuin dieren in Azië maar zo'n 18 verschillende soorten kregen en in de VS zelfs maar 1. Maar is het erg? Het kan namelijk ook gezien worden als een vorm van specialisatie, of aanpassing die nuttig is. De onderzoekers maken ook zelf de kanttekening dat niet bekend is of dierentuinziekten veroorzaakt worden door de veranderende darmflora, of dat het omgekeerde het geval is. Van de onderzochte dieren is bovendien ook niet gerapporteerd hoe de staat van hun gezondheid was. Is de aangetroffen verarmde microbioom een oorzaak van ziekten, of slechts een biomarker?
Bert, daarover zijn hele stammenstrijden gaande; maar het lijkt er toch ook op dat we ook heel veel planten, knollen en bessen aten. Het Foodlog-archief is bezaaid met alle mogelijk theorieën en speculaties en zelfs enkele onderzoeksfeiten.
In hoeverre is het micribioom van de eerste mens met de huidige mens dan veranderd? Van oorsprong waren wij toch hoofdzakelijk vleeseters?