Het Dierenpark Langenberg in Langnau am Albis, ten zuiden van Zurich, is het middelpunt van een vleesschandaal. Niet omdat het 'boventallige' dieren slacht en aan de leeuwen voert, zoals vorig jaar de Kopenhaagse dierentuin. En ook niet omdat het schattige konijntjes of te lichte kalfjes aan zijn grote vleeseters - zoals de wolf - voorzet.

Natuurlijke cyclus
Nee, het dierenpark serveert vlees van zijn eigen herten in het restaurant. Een woordvoerder van het dierenpark bevestigt dat gasten in het restaurant vlees kunnen eten van de eigen dieren. Hij noemde dat 'zeer ecologisch' - daarmee krijgen de bezoekers ook de 'natuurlijke cyclus' van de dieren mee. Ieder jaar worden er in het park zo'n 100 dieren geboren en er is niet genoeg plaats voor allemaal. Als er geen nieuw onderkomen voor de dieren kan worden gevonden, worden ze gedood. De dieren die daarvoor in aanmerking komen, verschijnen op de menukaart van het restaurant.

In 2012 werden 49 herten en 10 wilde zwijnen in het park afgeschoten en 'gerecycled' voor menselijke consumptie.

Geboortebeperkingsmaatregelen
Volgens de plaatselijke dierenbeschermingsorganisatie zouden er ook andere oplossingen mogelijk zijn, zoals geboortebeperkingsmaatregelen. Het park is tevreden met de huidige aanpak van een eventuele overbevolking: "De meerderheid van onze gasten zijn het initiatief goed gezind en steunt onze aanpak", citeert Der Landbote.

Fotocredits: www.wildnispark.ch
Dit artikel afdrukken