Beste Bert,

Ik las vandaag in AGD een ingezonden artikel van jouw directeur, Frank Dales.

Ik ben verbaasd over de beleving en toonzetting van dit artikel.

Op de eerste plaats polariseert de heer Dales de sector in 2 kampen, groot en klein. Klein is goed en groot is slecht. Persoonlijk vind ik dat een gezonde sector een dynamisch moet zijn. Alleen maar grote bedrijven is niet goed. Alleen kleine bedrijven geeft geen perspectief aan ontwikkelingsmogelijkheden.
De heer Dales geeft aan dat megastallen slecht zijn voor welzijn omdat in megastallen volgens hem altijd gekozen wordt voor bulkproductie met de laagste kostprijs. Bert, dat is toch niet waar? De ondernemer beslist hoe hij de stal gaat bouwen. Ik ken genoeg grote varkenshouders die met grote ogen kijken naar het Beter Leven varken, 1 ster.

Grote bedrijven cq. megastallen kunnen net zo goed voldoen aan de Beter Leven eisen als kleine bedrijven. De heer Dales ziet dit blijkbaar niet.
Met deze brief ontneem je een grote groep varkenshouders de mogelijkheid om varkens meer welzijn te bieden tegen een kostenvergoeding, de kern van het Beter Leven concept. Deze groep varkenshouders gaat hierdoor geen extra welzijn bieden aan de varkens. Dat mag de opzet niet zijn.

Op de tweede plaats worden er concrete getallen genoemd waarbij een onderscheidt gemaakt wordt tussen grote en kleine bedrijven. Ik dacht wat we gingen voor de kwaliteit van welzijn in plaats van de kwantiteit. De omgang van het bedrijf zegt niks over de kwaliteit van welzijn van het varken.

Bert, ik had liever gezien dat Dierenbescherming de sector prikkelt om 2 sterren vlees te maken, waarbij varkens gehouden kunnen worden binnen 4 muren, met een aantal aanvullende eisen ten opzichte van 1 ster.

Fotocredits: boerenbusiness
Dit artikel afdrukken