Senior beleidsmedewerker Bert van den Berg erkent in Boerderij dat de Britse vleesvarkens niet altijd over een vrije uitloop beschikken. De Dierenbescherming kent het vlees desalniettemin twee sterren toe. De Dierenbescherming heeft zich geconformeerd aan het productieconcept dat de Britse evenknie van de Dierenbescherming, de RSPCA, al ruim twintig jaar geleden ontwikkeld heeft. Van den Berg: Het was praktisch niet mogelijk om binnen dit Britse concept een eigen productiestroom met uitloopeis te ontwikkelen voor de Nederlandse markt.
Als het beest toch niet buiten hoeft, kun je in Nederland ook twee sterren varkensvlees maken. Waarom toch dat gedoe met Engelse varkens?
Fotocredits: Vicky TGAW
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bij de Jumbo onlangs Pepersalami gehaald en wel drie verschillende keuzes. De verschillen zaten hem in de verpakking, de naam, op één zat een beter leven sticker en de prijs. De inhoud leek exact hetzelfde en werd door de ingrediëntenlijst bevestigd, allen volledig identiek. Het meisje van de vleeswaren wist dit ook. Waar geld is wordt gesjoemeld, een betere wereld zit niet in keurmerken regels of wetten.
Oeps, Dierenbescherming vergeet even het stuk over de eerlijke prijs te beantwoorden. Mailtje maar weer even terugsturen: Dank voor uw antwoord op een deel van de vragen. U heeft echter een vraag overgeslagen. Namelijk de volgende:
"Waar staat in die afspraken ook dat de boeren die zich hier aan houden ook gegarandeerd kunnen leveren aan deze eisende supermarkten? Ik ben bang dat die toch altijd blijven zoeken naar goedkoop. Ik vind dat de boer wel recht heeft op dat soort garanties als hij zo moet investeren."
Antwoord van Beterleven kenmerk: Het antwoord op deze vraag moet ik u verschuldigd blijven. Wellicht dat u dit beter bij het CBL kan navragen.
Ze hebben in mijn ogen zelf dus niet echt door wat voor impact dit op NL boeren heeft.
Vraag over sterren aan Dierenbescherming: Ik heb begrepen van mensen op twitter dat het vlees van de UNOX scharrelworst met 2 beterlevensterren niet uit Nederland komt maar daar hoort dus wel een reclame bij van scharrelboeren op gele klompen http://www.unilever.nl/merken-in-actie/detail/Nieuw-van-Unox--de-Boeren-Scharrelrookworst/320744/ en dan dit filmpje http://www.youtube.com/watch?v=rq7lnKtLtps Hoe contoleren jullie dat allemaal? Het voelt voor mij steeds meer alsof de boeren uit NL van alles moeten doen qua dieren welzijn maar maar af moeten wachten of de supers dit gaan kopen. Waar in jullie verhaal zit de eerlijke prijs? Antwoord: Het varkensvlees van de Unox rookworst is inderdaad niet uit Nederland afkomstig. Unox heeft gekozen om dit in de commercial niet terug te laten komen. Zij zijn hierin vrij; vanuit het Beter Leven kenmerk stellen wij alleen eisen aan het gebruik van het logo en zien we er op toe dat wanneer er inhoudelijk over de criteria wordt gecommuniceerd, dit correct is. Het vlees is in dit geval afkomstig uit Engeland. Eén keer per jaar bezoekt een onafhankelijk en deskundig controleur de varkensbedrijven om te controleren of alle regels worden nageleefd. De kwaliteitseisen zijn vastgelegd in het programma ‘Assured British Pig’. Dat wij samenwerken met boeren uit Engeland komt omdat er in Nederland geen varkensbedrijven zijn die aan de criteria voor 2 sterren kunnen voldoen.
Gesjoemel, geloofwaardigeid, kenmerken en tenslotte ook nog dat Sterrengedoe. Zomaar wat krachttermen uit dit artikel en de reactie,s. Ik had ook wat vragen gesteld aan het Productschap Vee en Vlees. De economische of financiele belangen van de Staat zijn nadrukkelijk in het geding, aldus beantwoording vorige week door het Productschap, dus men wenst vooralsog niet de informatie op te sturen. Waar gaat het dan eigenijk over.?? Om met gesjoemel euro,s te verdienen als de consument maar betalen wil en vervolgens geen verantwoording durven afleggen , want dan zijn de economische belangen van de staat in het geding??
Op de website van de dierenbescherming staat het er ook zo, mesten in een hok. Het moet wel om praktische en verantwoorde houderij.
Met stalinrichting en binnen faciliteiten raak je precies het punt waar het bij scharrel in de praktijk om draait. Zeugen en kleine biggen kun je nog wel in het veld houden omdat in tegenstelling tot vleesvarkens hun gewoel en mesthoeveelheid gering is.
Een goede "indoor scharrel" is beter te managen op gebied van milieu en voetafdruk.