Het belangrijkste onderscheidende kenmerk voor twee sterren is de vrije uitloop. De Dierenbescherming schrijft op de Beter Leven site: Bij het kenmerk met twee ingekleurde sterren is het welzijn hoger dan bij producten met het kenmerk met één ster, maar het is nog niet gelijk aan biologische producten. In ieder geval moet er een vrije uitloop in de buitenlucht aanwezig zijn.

Senior beleidsmedewerker Bert van den Berg erkent in Boerderij dat de Britse vleesvarkens niet altijd over een vrije uitloop beschikken. De Dierenbescherming kent het vlees desalniettemin twee sterren toe. De Dierenbescherming heeft zich geconformeerd aan het productieconcept dat de Britse evenknie van de Dierenbescherming, de RSPCA, al ruim twintig jaar geleden ontwikkeld heeft. Van den Berg: Het was praktisch niet mogelijk om binnen dit Britse concept een eigen productiestroom met uitloopeis te ontwikkelen voor de Nederlandse markt.

Als het beest toch niet buiten hoeft, kun je in Nederland ook twee sterren varkensvlees maken. Waarom toch dat gedoe met Engelse varkens?

Fotocredits: Vicky TGAW
Dit artikel afdrukken