Anders dan de beesten die we bij de slager kopen, eten insecten groenafval. Ze zijn snel genetisch door te ontwikkelen en kunnen zelfs van rottend gras leven. Je kunt er dus als het ware koeien van maken, maar dan met een voerconversie waar koeienboeren niet eens van kunnen dromen, ook al zouden ze het willen.
In diverse regionale bladen is vandaag een artikel te lezen waarin Annemieke van Dongen van de Persdienst uitspraken van Wakker Dier en de Dierenbescherming citeert. Beide organisaties blijken tegen het eten van insecten omdat we nog niet weten of ze pijn voelen, of ze geen stress ervaren door in megastallen gekweekt te worden en omdat er al prima plantaardige vleesvervangers zijn. Beide uitspraken zijn waar, ook al trekken dierwetenschappers er hun schouders bij op. Insecten zijn door de natuur bedoeld om dicht op elkaar te leven én ze kunnen een gunstiger ecologische voetafdruk realiseren dan plantaardige vleesvervangers. Voor de productie van insecteneiwit zijn vermoedelijk minder machines en kunstmest en derhalve minder CO2 uitstoot nodig.
Er is nog een probleem. Ieder uur worden in Nederland tientallen miljoenen insecten wreed door vogels en mede-insecten opgevreten. Hoe moeten we daar nou mee omgaan?
Wat vind jij: doen Wakker Dier en de Dierenbescherming er goed aan doen om zich tegen het eten van insecten te keren?
Fotocredits:"Look at me", uitsnede, Eric
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik kwam hier http://www.voedingnu.nl/nieuwe-vleesvervanger-zonder-soja-met-nederlandse.162885.lynkx een nieuwe vleesvervanger/insektenvervanger tegen..
Het is zeker een vleesvervanger in de zin dat het 'geconcentreerd' eiwit is enin vormen op het bord zoals we gewoon zijn van vlees. Het heeft zoals geclaimd zelfs de bite van vlees.
Het is echter puur op groente en aardappelen gebaseerd je kunt natuurlijk ook meer groentes en aardappels eten. Dan krijg die eiwitten ook binnen + al de rest van de vitamines en mineralen en vezels.
Ik neem nog een banaan.
Bert, over de vc in de varkenshouderij kan ik het volgende vertellen: vc voor een vleesvarken is +/- 2.5 á 2.7 (afhankelijk of je beren dan wel borgen houd), dit wil zeggen dat voor 1 kg karkasgewicht (geslacht varken zonder organen en dus met huid, kop, poten, botten en in het geval van beren zonder de ballen), laten we zeggen 2,6 kg voer (gestandaardiseerd tot 88% ds) nodig is. Dit getal wordt vervolgens voor vakbroeders weer gestandaardiseerd naar de energetische waarde (EW) omdat niet ieder voer de zelfde EW waarde heeft en praten wij in de varkenshouderij dan ook liever over EW-conversie.
Frank's link naar de verschillende vc's vindt ik trouwens niet echt een betrouwbare ten aanzien van de "werkelijkheid" want ondanks het europees logo is het wel een link via Venik welk een brancheorganisatie voor de insecten-kwekers is. (Ik wil niet vooringenomen overkomen maar ik heb er dan direct mijn bedenking erbij).
De daarin gestelde vc voor varkens is of te hoog ingeschaald of de kg voer voor het produceren van de big is erin mee genomen, maar dat is verder niet gedefinieerd en uit dit getal te halen.
Ik mijd gelatine... in alle producten. Wil mijn vlees-eiwit consumptie beperken... zeker die uit rood vlees kennen (mogelijk) bepaalde nadelen. Garnalen en meelwormen zijn veel gezonder... tenzij je er allergisch voor bent (dan beter een wilde zalm of algen/amarantburger).
Als er met meelwormenkweek begonnen wordt... laten we dan eens n keer met 'schone' lei beginnen en geen chemische middelen (zoals fungiciden) toestaan...
Dat klopt ik heb 1,5 kg zuiver rundergelatine in mijn kast staan. Ook in de dropjes/snoejes.
Maar zo ik schreef. Ik weet niet hoe zuiver de berekening van voederconversie is ondanks dat ik er op de hogere landbouwschool wel aan gerekend heb... In de landbouw wordt ook vaak puur naar vlees gerekend. Geslacht gewicht wordt bepaald en de hoeveelheid voer en dan volgt de voederconversie..
School is 24 jaar geleden... Het getal voederconversie moet wel een zuiver gedefinieerd kengetal zijn. De huid telt ook mee. Hoe ?
Bert de botten van koeien eten we wel, als gelatine.