De biggetjes van Anneke Kranenburg uit Noord-Holland bleven maar aan de schijt. Het kwam van de antibiotica, je-weet-wel, die wordt veel te veel gebruikt in de varkenshouderij. Dierenartsen wisten zich geen raad. Uiteindelijk kregen ze een idee. Doe het met Yakult. En zo geschiedde. De faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht besloot het geval van Kranenburg aan te grijpen om te testen of Yakult werkt. En dat deed het. De biggen raakten er door van de schijt. Lees hier het verhaal, dat vanmorgen te lezen valt in Nederlands boerenkrant.
Zou Actimel nou echt niet werken, maar Yakult wel? Hoe het ook zij, als het werkt bij varkens is er een vette kans dat het werkt bij mensen. We lijken voedingsfysiologisch als 2 druppels water op onze roze vrienden en vriendinnen.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Deze kwam vandaag langs:
Dubbelblinde studie die geen positieve effecten vond bij de B. lactis.
http://www.nature.com/ejcn/journal/v64/n7/abs/ejcn201030a.html
Pieter, die interesse is heel groot. Vind je het erg om het hier stapje voor stapje online te doen?
@Dick (en Pieter), ik zou maar op het aanbod van Pieter ingaan, dan kan het tenminste eindelijk een zinvolle discussie worden De kennis op dit gebied ligt bij Winclove, (waar Pieter werkt) Daar worden de stammen gemaakt waarvan duidelijk is of onderzocht wordt wat de werking van die specifieke stammen is Ik zou graag meegaan naar Winclove
OK, eentje dieper dan.
tot voor, ongeveer, 40 jaar terug werd onze darmflora dagelijks gevoed door de enorme hoeveelheid bacterien in onze dagelijkse kost. veel gefermenteerde producten zoals bijvoorbeeld zuurkool en veel houdbaarheidsproblemen door de aanwezige bacterien. Door de wens om houdbaarheid, het pasteuriseren en steriliseren is dat aantal kwantitatief afgenomen en door de selectie van de beste stammen voor het maken van yoghurt, kaas en dergelijke is ook de variatie sterk verminderd. Omdat onze darmen een one way street zijn mag je verwachten dat bij een kwantitatieve en kwalitatieve verarming van de aanvoer micro-organismen, onze microbiota verarmt. Om dat te compenseren met een op zich veilige stam is een goede gedachte en dat is een argument voor het gebruik van Yakult en Danone.Als je meer gericht op bepaalde ongemakken iets wilt doen, zul je meer specifieke producten moeten maken. Dan heb je het niet meer over voeding maar over suppletie.
Wat, wanneer, hoeveel en waarom? voor de beantwoording daarvan is meer tijd nodig.
Ben daar wel toe bereid. Hoeveel interesse is er?
Jazeker. Er lopen de nodige gezonde mensen rond die nét niet helemaal gezond zijn. Deze drankjes claimen uitkomst te bieden en te helpen voorkomen dat je langzaam afglijdt naar zo'n situatie. Ik wil als consument weten of dat waar is.