Dat schrijft de KNMvD, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij van Dierenartsen, op de website.
Europese dierenartsenorganisaties lijken overvallen door een amendement dat in juni werd ingediend bij de EP-Commissie ENVI door Martin Häusling van de Groenen. De motie werd in juli aangenomen door 38 leden, 18 stemden tegen en 22 onthielden zich.
De politieke opinie heeft zich tegen antibiotica in de veehouderij gekeerd vanwege het gebruik als groeibevorderaarPer 1 januari 2022 wordt een nieuwe EU-verordening van kracht die het gebruik van antibiotica in de veehouderij opnieuw definieert en beperkt vanwege resistentierisico's. De regel volgt uit richtlijnen die dateren uit 2011 en een besluit uit 2018. De verordening definieert 3 categorieën. A is van groot belang voor de gezondheid van mensen. B is risicovol voor de overdracht van ziekten. C is niet-essentieel voor dieren.
Dodelijke ziekenhuisbesmetting en voedselrisico
De motie van Häusling zegt dat categorie C moet verdwijnen voor gebruik bij dieren. Häusling formuleerde die gedachte omdat deze categorie antibiotica belangrijke breed werkende middelen omvat voor humaan gebruik en bovendien omdat ieder gebruik van antibiotica bijdraagt aan antibioticaresistentie. Het gaat niet om de zogenaamde laatste redmiddelen zoals carbapenems en colistine die onder categorie A vallen, maar om eveneens breedwerkende bacteriedodende middelen als aminoglycosiden en macroliden.
Zonder de breed werkende carbapenems is het nagenoeg onmogelijk om bijvoorbeeld Klebsiella, ESBL of MRSA-besmettingen te behandelen. Maar ook met de in categorie C genoemde middelen moeten humane medici terughoudend omgaan vanwege resistentiegevaar. Häusling wil daarom ook categorie C aan veterinair gebruik onttrekken.
Jaarlijks sterven in Europa inmiddels ruim 30.000 mensen omdat ze resistente bacteriële besmettingen hebben opgelopen. Dat laatste is veelal het gevolg van een ziekenhuisopname. Een bekend dodelijk slachtoffer van antibioticaresistentie is de Europese politica Kartika Liotard. Ze overleed aan de gevolgen van een ziekenhuisbesmetting na een hartoperatie. In 2014 werd voor het eerst zelfs een resistentie bacterie in voedsel aangetroffen (inktvis, Canada).
Onmogelijk
Politiek heeft het gevaar van antibioticaresistentie hoge prioriteit. Dat begrijpen de dierenartsen ook. Daarom willen ze uitzonderingen formuleren. Aanpassing van de categorieën zoals bijvoorbeeld een aanvullende lijst die gebruik bij hobby- en dierentuindieren of bijmenging in voer verbiedt, is onmogelijk zonder de totale tekst van de wetgeving weer te doorlopen. Dat lukt niet meer voor de nieuwe verordening van kracht wordt.
Dierenartsenorganisaties hebben zich in juni vermoedelijk niet gerealiseerd dat ze na 13 september mogelijk een belangrijk pakket middelen om het welzijn van dieren te garanderen, kwijt zullen raken. Daarom voeren ze nu Europees en nationaal actie. Tegelijkertijd vindt de CPME, de Europese vereniging voor humane artsen, dat de middelen inderdaad exclusief aan mensen moeten blijven voorbehouden. De landbouw zou de middelen gebruiken om daarmee laakbare landbouwpraktijken in de benen te houden. Veeartsen wijzen daarentegen op de sterke reductie van antibiotica in de dierhouderij in de afgelopen jaren. Ze vinden dat dieren het recht op behandeling met antibiotica hebben. Omdat zij decennialang hebben meegewerkt aan het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar om economische in plaats van medische redenen met alle risico’s voor de samenleving van dien heeft de politieke opinie zich tegen hen gekeerd.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#22 De dosering verminderen verlaagt de verbruikte hoeveelheid antibiotica maar om resistentie te voorkomen moet je volgens mij niet naar hoeveelheid verbruik kijken maar naar het aantal selectiemomenten.
Iedere keer dat je antibiotica gebruikt verwijder je de bacteriën uit de populatie die vatbaar zijn voor dat type antibiotica en geef je de bacteriën die minder of niet vatbaar zijn voor dat type antibiotica een voorrangspositie in de populatie.
Het komt er volgens mij op aan om alleen te gebruiken als het echt nodig is maar als je het dan gebruikt zet het dan ook niet halfslachtig in.
#22 Arend, "Die weg bewandelen is heilzamer dan een plat verbod." Denk je dat daar nog ruimte voor is? Jouw stuk dateert van 2018, en het gaat snel met die antibiotica-resistentie. Dat soort resistenties geven bacteriën snel aan elkaar door oa mbv plasmiden.
Je loopt tijdens vakantie een blaasontsteking op, het kreng blijkt haast niet te behandelen; een middenoorontsteking, drie maanden een kuur met amoxyciline (wordt ook aan dieren toegediend), ipv vroeger drie dagen met peniciline, etc etc.tot en met dodelijke onbehandelbare infecties.
Waarom is die motie Häusling aangenomen, wat was de voorgeschiedenis?
Er zijn nog vele verbeteringen mogelijk ipv verbieden van gebruik.
Bij dieren voegen we al toe obv gewicht, maar geen mens word op de weegschaal gezet, terwijl dat wel makkelijker is.
Nederland is gidsland hierin en heeft nog niet zolang geleden haar ervaringen gedeeld in EU verband.
Die weg bewandelen is heilzamer dan een plat verbod.
De motie van Häusling doet nu dan toch wat meer stof opwaaien: in de Volkskrant schrijft een groep respectabele wetenschappers de opinie: 'Kan een dierenarts straks de blaasontsteking van uw hond, kat of paard nog wel behandelen?'
Rustig leggen de ondertekenaars uit dat Europa goede regelgeving kent, dat antibioticaresistentie een groot probleem is, dat Nederland voorloper is in het reduceren van antibioticagebruik bij dieren. Om te eindigen: De motie die Martin Häusling van de Europese Groenen nu heeft opgesteld en waarover het Europees Parlement deze week gaat stemmen, wil nog veel verder gaan dan de nieuwe EU- regelgeving door het gebruik van álle ‘kritische’ antibiotica voor alle diersoorten te verbieden. Daarmee kunnen dierenartsen de zorg niet meer bieden die het dier nodig heeft. Het welzijn en de diergezondheid komen daardoor in de knel. Een motie met grote gevolgen voor uw trouwe huisdier.
De ondertekenaars: Els Broens (veterinair microbioloog, Universiteit Utrecht), Marc Bonten (hoogleraar Moleculaire Epidemiologie van Infectieziekten, UMC Utrecht), Inge van Geijlswijk (ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog, Universiteit Utrecht), Jobke van Hout, senior onderzoeker en dierenarts, Royal GD, Deventer), Merel Langelaar (hoogleraar Policy and Impact in Veterinary Medicine, Universiteit Utrecht), Jan Kluytmans (hoogleraar Epidemiologie van Zorggerelateerde Infecties, UMC Utrecht), Dik Mevius (emeritus-hoogleraar Antimicrobiële Resistentie, Universiteit Utrecht), Andreas Voss (hoogleraar Infectiepreventie Radboudumc, Nijmegen) en Jaap Wagenaar (hoogleraar Klinische Infectiologie, Universiteit Utrecht).
#12
Dank je Frank. Het is inderdaad bijzonder, maar ere wie ere toekomt, ik heb het niet zelf bedacht. Dat zijn de boeren die het in het echt doen. En ik bewonder dat.
Het voorbeeld van Remeker noemde ik vooral omdat de integrale duurzaamheidsbenadering in dat bedrijf ook begon met de wens om te stoppen met bepaalde dingen waaronder antibiotica.
Over de samenhang tussen die zaken en de financiele huishouding (23 euro per kg kaas, interne markt en GLB) is genoeg te lezen te onder een artikel n.a.v. een Zemblauitzending schreef foodlog een artikel waarop veel gesprek ontstond. https://www.foodlog.nl/artikel/boerin-irene-van-de-voort-consumenten-zijn-klootzakken/allcomments/
Wat opvalt is dat de mensen die de 162 reacties daar posten het verband wel zagen in 2015.
Ik had ook de Lankerenhof als voorbeeld kunnen noemen. Ook een dubbeldoeldier. Topeieren en heerlijk hanenvlees. En ook veel duurder dan de AH-kip...
Overigens, ik denk dat je de motie indieners tekort doet en ik veronderstel goede bedoelingen.
Voor alle duidelijkheid, ik werk graag mee aan de verduurzaming van de voedselketen en waar die pijnlijke keuzes vergt gaat de rekening wat mij betreft naar de consument. Niet naar de boer. Kortom EU gelijk speelveld is noodzaak.