In België zijn de 'dierenartsen met opdracht (DMO)' die vanuit het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) in de slachthuizen aanwezig zijn, verantwoordelijk voor de voedselveiligheid. Daarnaast moeten zij toezien of het dierenwelzijn gerespecteerd wordt. Inbreuken daarop moeten ze melden bij de gewestelijke overheid. In Vlaanderen is dat bij het departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Dat besluit vervolgens welke maatregelen nodig zijn.
Onze keurders vormen een sluier om de wantoestanden te verbergen. Door hun aanwezigheid lijkt alles okéVolgens Muls kunnen de DMO's hun werk niet naar behoren doen. Vlaamse DMO's "vulden meerdere meldingsfiches in die zonder gevolg zijn gebleven. We hebben het probleem bij verschillende instanties aangekaart, maar onze klachten werden altijd van tafel geveegd", zegt hij. Dierenartsen die ’pijnpunten' signaleerden werden overgeplaatst of kregen geen opdrachten meer. Een opmerking die de FAVV verrast. "Dat onze dierenartsen roteren tussen verschillende controleposten, kan ik wel bevestigen", zegt Philippe Houdart, woordvoerder van de FAVV. "Elke klacht die wij ontvangen, wordt grondig behandeld. Deze aantijgingen van de dierenartsenkoepel zijn alleszins nieuw voor ons", reageert hij in De Standaard op de uitspraken van Muls.
Muls wijst verder op de 'agressieve macho'-cultuur die de dierenartsen belemmert bij het uitoefenen van hun functie. "Onze DMO’s worden zowel verbaal als fysiek aangevallen. Dat gebeurt vooral als Bulgaren en Roemenen op de slachtvloer werken. Zij kennen dikwijls onze taal niet en dan is het moeilijk uit te leggen waarom iets niet door de beugel kan."
"Larie en apekool", reageert Thomas De Roover De Brauwer, de ceo van het slachthuis in Tielt. "Wij hebben nog nooit officiële klachten ontvangen van de keurders."
Het slachthuis heropende gisteren, nadat minister Ben Weyts het door het bedrijf opgestelde actieplan goedkeurde. Het vertrouwen in de Tieltse slachtpraktijken is door de uitspraken van Muls bepaald niet hersteld.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog