Het dragen van wol is net zo wreed als bont, stelde PETA dit voorjaar op posters. Dat is misleiding, zegt de reclame-autoriteit. Voor bont worden dieren dood gemaakt. Voor wol hoeft dat niet, want schapen worden geschoren.

De actie van PETA bevreemdt. De wereld kleedt zich voornamelijk in vezels van synthetische herkomst: 65% van de kleding van de wereldburger is gemaakt van aardolieproducten. Dat is veel, als je bedenkt dat natuurlijke materialen al jaren hoog in het vaandel staan. Een ruime derde van de vezels die mensen overal ter wereld dragen is gemaakt van natuurlijke materialen, daarvan zijn 29% volle procenten plantaardig (denk aan katoen en houtige vezels). Dierlijke producten zoals leer en zijde hebben een verwaarloosbaar aandeel als kledingvezels.

Ooit, eind jaren '60, probeerde in Nederland de wolhandel het moderne tij te keren met een slogan: Liever naakt dan namaak. Een blote vrouw moest consumenten van gedachten doen veranderen. Het heeft niet mogen baten: slechts 1% van de kleding is gemaakt van wol. Katoen daarentegen wordt volop geteeld en is echt heel vervelend voor het milieu. Je zou van ernstige moord kunnen spreken.

liever naakt dan namaak
Fotocredits: 'Liever naakt dan namaak', Geheugen van Nederland
Dit artikel afdrukken