Er is een grote concentratie microplastics gevonden op de zeebodem. Op één vierkante meter vond een Brits-Duits-Frans team onderzoekers 1,9 miljoen deeltjes plastic. Volgens The Guardian is dat de hoogste concentratie die ooit is gemeten.

Plasticvervuiling is een groot probleem voor het milieu. Verdwaalde plastic verpakkingen, tassen en disposables komen terecht in de natuur waar het nauwelijks wordt afgebroken. Jaarlijks komt meer dan 10 miljoen ton plastic afval in de oceanen terecht. Slechts 1% hiervan blijft aan het oppervlak, de overige 99% verdwijnt naar de diepe oceanen. De onderzoekers bestudeerden wat daar gebeurt met de plastics. Zij zagen in de Tyrreense Zee (ten noorden van Sicilië en ten oosten van Corsica en Sardinië) dat diepzeestromingen de microplastics over de zeebodem verplaatsen. Deze krachten concentreren de deeltjes in zogenaamde ‘hotspots’ die vergelijkbaar zijn met de plastic-vuilnisvlekken aan het wateroppervlak.

Dr. Florian Pohl van het Department of Earth Sciences van Durham University (Engeland) constateert: “Het is jammer, maar plastic is een nieuw type sedimentdeeltje geworden, dat samen met zand, modder en voedingsstoffen over de zeebodem wordt verspreid.”

Ook bij Antarctica werd onlangs een nieuwe ontdekking gedaan op het gebied van micro-plastics. Daar werden voor het eerst micro-plastics in zee-ijs gevonden. Bovendien waren de kunststoffen omringd met algen. Onderzoeksleider Anna Kelly zegt: “Als bedenkt dat zee-ijsalgen zich hechten aan kunststoffen, dan ga je de bioaccumulatie van kunststoffen in krill en in walvissen begrijpen.”
The Guardian - Microplastics found in greater quantities than ever before on seabed
  • Deel
Druk af