Angst voor bewerkte producten
De voedingsmiddelenindustrie heeft te kampen met vooroordelen. Industriële processen zouden de voedingswaarde van producten verlagen. Ook zouden fabrikanten te veel ingrediënten als zout en suiker toevoegen. Gezonde diëten benadrukken daarom onbewerkte, verse producten, rechtstreeks uit de natuur. Kies inderdaad voor voedingsmiddelen met een minimale industriële verwerking, zegt Nelson, maar dat is niet het hele verhaal.
Onbewerkte verse producten verliezen hun versheid snel door blootstelling aan warmte en zonlicht.Gezond en gemakkelijk
Een product is al snel bewerkt te noemen. Simpele industriële bewerkingen als inblikken, vriezen, drogen, koken of malen leveren een groot gebruiksgemak. Dit gaat in veel gevallen niet ten koste van de gezondheid. Voorbeelden zijn blikjes bonen of vis, yoghurt en pindakaas. Ook ingevroren groente en fruit behoren tot de gezonde bewerkte producten. Onbewerkte verse producten verliezen hun versheid snel door blootstelling aan warmte en zonlicht. Wanneer de producent na het plukken van fruit dit snel invriest, blijft het grootste deel van de voedingsstoffen behouden. Diepvries is dan ook niet zelden 'verser dan vers'.
De verpakking als leidraad
Nelson adviseert om de ingrediëntendeclaratie van bewerkte producten bestuderen. Niet de reclameclaims op de voorkant, maar de lijst van ingrediënten en de voedingswaardetabel achterop geven informatie over de voedingswaarde van een product. Wie dat eenmaal snapt kan 'goede' en 'foute' pakjes, bakjes en zakjes heel gemakkelijk uit elkaar houden: vermijd geraffineerde granen, toegevoegde suikers, zout en transvetten en kies voor voedingsmiddelen met zo min mogelijk ingrediënten die herkenbaar in het product aanwezig zijn.
Fotocredits: ‘Frozen summer’, Anna
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#16: dat gaat voorbij aan de BPA afgifte van de gecoate binnenkant van blikken. Uiterst ongezond en zeer kortzichtig van deze commentator!... nog even afgezien van de zoutinhoud van veel blikken.
Diepvries broccoli ontbeert het enzym 'myrosinase', dat noodzakelijk is om de sulforafaan in die broccoli op te nemen.... dat is één voorbeeld van onkunde bij deze commentator. De beste methode om broccoli te bereiden is 5 minuten STOMEN. Het enzym blijft dan behouden (hetzelfde enzym zit ook in rucola of rauwe mierikswortel (wasabi) - daarmee kun je het effect terughalen). Koken, diepvries of magnetron tasten dit enzym binnen een minuut aan.
En wel eens diepvriesbroccoli bereid en niet het verschil in textuur bemerkt?
Maandag publiceerde IFT (institute for food technologists) deze video over het invriezen en inblikken van groente en fruit.
Voor wie het niet begrijpt.
In melk zit niet veel suiker, maar melk is niet meer wat het is.
Lactose wordt door bacteriën afgebroken in yoghurt, om het proces van yoghurt maken met een beetje bacteriën en melk te versnellen voegen ze extra melksuikers toe zodat de kolonie groeit en zo heb je snel meer yoghurt, maar er wordt ook nog extra melksuiker toegevoegd zodat de kolonie enkele dagen in de schap bij de super en thuis kan overleven. Dus het ligt eraan wanneer je de yoghurt consumeert, maar aangezien de bacteriën in ons lichaam verder gaan is dit suiker geen probleem.
Melk wordt ook nog eens afgeroomd. Van verhitte melk zonder toegevoegde waarde is de melksuiker dus niet goed omdat het niets anders dan lactose met water is.
Waarom verkoopt men dit melk dan? Omdat we teveel vlees eten en de koeien die gebaard hebben toch gemolken moeten worden (want het kalf hebben we afgepakt voor het vetmesten en de slacht) en als je toch bezig bent kun je net zo goed deze koe tot haar maximum met melk geven drijven.
Als je imuunsysteem redelijk sterk is, neem een glas volle rauwe weide melk van een biologische boer. Dat zit boordevol voedingstoffen en dan weet weer wat het verschil is.
In de melk van nu zit wat het beest krijgt, voedsel en supplementen. Wat het goedkoopst in bulk op de wereldmarkt te krijgen is. En ja ook GMO voedsel, dus ook al huppelen ze nu wat meer op de wei. Het wordt verhit vanwege bacteriën die ons geen goed doen, geeft aan dat veel mensen een zwak imuun systeem hebben.
Beesten worden eerder ziek en moeten weer antibiotica.
Denk dat er niets gaat veranderen door geld bejag tot de natuur terug slaat.
@12 er is zoveel aan de gang, hopelijk overwint wat goed is voor iedereen.
Krill is iets wat mensen niet moeten bevissen en zouden moeten kweken en voedden in de keten zodat wij mensen verder in de keten wel kunnen vissen zonder de natuur te verstoren. Dat valt allemaal te berekenen, hoeveel algen voor de krill en hoeveel krill voor extra sardientjes of nog verder in de keten hoeveel sardientjes voor een bepaald aantal tonijnen.
Met runderen is het zelfde mogelijk. Eerst een kijken hoeveel gram een mens nodig heeft aan vlees per week bekeken. Dan blijkt dat we veel te veel vlees eten. Dus daarom is het goedkoop. Als de helft minder per persoon wordt geconsumeerd wordt het vanzelf wat duurder. Ook als de beesten weer normaal het hele jaar door kunnen grazen, dus naar buiten kunnen als ze dat zelf willen.
Het is net "reverse engineering". Door meer graan per vierkante meter, meer vlees en het bijprodukt melk. Als een koe gevoerd wordt met producten die zij normaal niet zou eten dan is haar vlees niet hetzelfde en de melk ook niet. BSE is niet een gekke koeien ziekte maar een ziekte die koeien kregen door toedoen van mensen, gekke mensen die dachten dat het niet erg is wanneer er slacht afval in hun voedsel zou worden verwerkt. Hoe halen ze het in hun hoofd om, een herbivoor met 4 magen dat het heeft om moeilijke grasvezels te kunnen afbreken en daarbij zelfs telkens haar kots moet herkauwen, dat geven?
Van een rund kan zoveel meer worden gemaakt dan een "beefsteak". Als het beest schoon en goed voedsel krijgt dan kun je veilig alles van het beest consumeren.
En dichterbij de mensen zodat er meer respect is voor wat er op hun bord ligt. Vlees is 2 keer per week genoeg, 1 dag kip, 2/3 dagen vis. Af en toe geen van allen is ook goed of wat eieren.
Als we weten dat velen te dik zijn dan is er dus een hoop door hun heen gegaan, allemaal energie en leven wat voor niets is genuttigd en meer kwaad dan goed heeft gedaan.
Bestrijdingsmiddelen zijn nodig omdat er meer per vierkante meter moet worden geproduceerd. Anders had men niet zoveel last van beestjes.
Nu is men zover dat men planten modificeerd en dat ze zelf een bestrijdingsmiddel in hun groei produceren, blijft de vraag wat het effect op mens en dier op de lange termijn is.
Alles om maar meer en meer te kunnen produceren terwijl dat helemaal niet nodig is. Als we geld belust zijn dan denken we aan meer en meer. Hoe komen we daar aan? Door meer en meer te produceren om meer en meer te kunnen verkopen.
Wie dat doorbreekt maakt een betere wereld.
Je hebt suiker nodig zodat je lichaam niet je eigen spieren (en vet) gaat omzetten in energie.
Maar je moet niet meer suiker tot je nemen dan je zult gaan verbranden.
Als je inactief bent kun je beter meer vetten tot je nemen in verhouding tot suikers en wanneer je actief bent meer suiker dan vet.
Vermijd vooral de geraffineerde verhouding van 50% vet en 50% suiker, blijkt duidelijk een verslavend effect te hebben op muizen.