Er zijn in Nederland enkele duizenden mensen die hun dieetvoeding niet van hun verzekeraar vergoed krijgen, terwijl hun arts het gebruik van die producten wel medisch noodzakelijk acht. Het gaat om mensen met aandoeningen die niet voorkomen op een lijst die het ministerie van Volksgezondheid heeft opgesteld. De extra kosten voor de patiënten kunnen oplopen tot duizenden euro's per jaar.

Zou de Becel Pro-active er nu eindelijk afgaan? De Stichting Patiëntenbelang Vergoeding Dieetpreparaten (SPVD) komt op voor mensen die hun dieetvoeding niet vergoed krijgen. De stichting werd in 2004 opgericht. Tot het eind van 2006 werden honderden mensen geadviseerd. Er zijn 125 juridische procedures tegen een verzekeraar gestart en in 49 gevallen werd de verzekeraar alsnog gedwongen de bijzondere voeding te vergoeden.

Op de lijst van het ministerie staan wel slik- en stofwisselingsstoornissen en voedselallergieën, maar mensen die bijvoorbeeld vanwege keelkanker op dieetvoeding zijn aangewezen lopen het risico geen vergoeding te krijgen. Het ministerie van VWS wil in overleg met de SPVD, verzekeraars, diëtisten en fabrikanten tot een nieuwe regeling komen die vanaf begin 2008 moet ingaan. De bestaande lijst met aandoeningen moet daarbij komen te vervallen.

bron: Telegraaf
Dit artikel afdrukken