Maar ook bij volwassen patiënten helpt het. Dat concludeert Pavel Klein, onderzoeker aan het Mid-Atlantic Epilepsy and Sleep Center in Bethesda, Verenigde Staten. Hij legde de belangrijkste literatuur over ketogene diëten en epilepsie naast elkaar. Het succes was al bekend van persoonlijke ervaringen, maar miste een wetenschappelijke beschrijving.
30% heeft de helft minder last van aanvallen
Een ketogeen dieet bevat tot 90% vet, en de rest eiwitten en koolhydraten. Bij Kleins onderzoek werden ook aangepaste Atkins diëten betrokken, met 50% vet en veel eiwitten. Het vet komt vooral van boter, spek, eieren, room, avocado’s, noten en vis.
Bij gebrek aan glucose uit koolhydraten maakt het lichaam ter vervanging als brandstof zogenaamde ketogene deeltjes aan, die - meestal na enige gewenning - prima door het lichaam verwerkt worden. Ook door de hersenen. Dit in tegenstelling tot de algemene aanname dat hersenen alleen op glucose kunnen functioneren.
Klein berekende hoeveel minder aanvallen de patiënten kregen bij welke samenstelling van het dieet. Ongeveer 30% van de behandelde patiënten kreeg de helft minder aanvallen te verduren en 9% kwam zelfs tot 90% minder. Het dieet is door zijn extreme samenstelling echter lastig vol te houden, zodat veel patiënten afhaken.
Ketogene diëten worden ook in Nederlandse behandelcentra al op grote schaal toegepast bij de behandeling van jonge epileptici. Naast het klassieke (1921) ketogene dieet, met langeketenvetzuren van dierlijke herkomst, worden er ook goede resultaten bereikt met het MCT-dieet. Dat bestaat vooral uit plantaardige middenlangeketenvetzuren, onder meer uit kokosolie.
Fotocredits: Mornin', gebakken spek, Robert S. Donovan
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Inuit en Yupik leefden in blakende gezondheid eeuwenlang op een ketogeen dieet. Hooguit 5% bestond uit koolhydraten. Al die malle westerse ziekten waaronder epilepsie kenden zij niet. Kiespijn? Dat woord bestond niet eens. Inmiddels hebben ze ons links en rechts ingehaald.
November-bonus: ruim 60 jaar oud. Nog steeds actueel. Hoofdstuk 3.
http://gelderland.westonprice.nl/wp-content/uploads/de-primitieve-mens-en-zijn-voedsel.pdf
Uiteraard Otto, supplementen zijn ook bedoeld als extra, niet als vervanger. Voor mensen die medicijnen slikken en daardoor bepaalde vitamines ed niet goed uit voeding opnemen, zoals methformine die de opname van D en B12 verminderd kunnen supplementen juist heel goed zijn. Ik zeg ook altijd, eerst je eetpatroon veranderen, pas dan kijken of je iets extra nodig hebt. Mensen die van eetpatroon veranderen kunnen bijv ook ineens haaruitval, spierkrampen of wat dan ook krijgen, voor die mensen zijn supplementen ook prima.
En dan voor degenen die bijv aan epilepsie lijden zou het ook goed kunnen zijn, omdat met een veranderd eetpatroon ook zulke verandringen in het lijf kunnen optreden dat je even wat extra nodig hebt, zeker als ze ook nog eens medicijnen slikken en die misschien wel af gaan bouwen als het eetaprtoon wijzigt en werkt.
Vandaar dat superfoods door velen verkeerd begrepen worden. Veel mensen, ook voedingsdeskundigen, denken dat ze als vervanger gebruikt moeten worden, zo van ik eet dagelijks bij de MAc dan kan ik best een handje gojibessen eten, heb ik mijn fruit binnen, terwijl ze bedoeld zijn als extra, als je iets extra nodig zou hebben en geen pillen wil slikken, dan kun je het ook uit superfoods halen. Zo moet er naar vitamines enz als supplementen gekeken worden.
Desalniettemin is voor basisinfo Google enorm handig, en voorkomt dat je dingen vraagt die je met een eenvoudige Google-opdracht even had kunnen checken. Dat houdt de discussie ook interessanter, er kunnen dan nieuwe zaken aan het licht komen die níet zo 1-2-3 met Google te vinden zijn. Je leert er zelf vaak veel van. Een breed forum is Foodlog inderdaad, en het is het niveau hier wat het zo interessant maakt, dus het is fijn als iedereen binnen zijn/haar mogelijkheden het niveau ook omhoog probeert te krijgen.
Overigens is een ketogeen dieet vrij drastisch in vergelijking met het slikken van een vitamine B-preparaat Astrid, daartoe zouden ze vast niet overgaan als het geen meerwaarde had boven dat pilletje. :) In het bronartikel staat ook dat het wordt aanbevolen als laatste optie, vanwege de omslachtigheid. In principe heeft een paleo-dieet ook veel mensen van epilepsie geholpen (in N=1 gevallen), in studies zijn er relatie gevonden tussen gluten en epilepsie, dat zou ook een aardige duit in het zakje kunnen doen. Paleo & ketogeen zijn beide (meestal) glutenvrij. Er zijn ook relaties gevonden met tekorten in vitamine D, als je veel eieren en vis eet (paleo / ketogeen) zit dat ook snor. Plus dat je niet louter geïsoleerd spul binnenkrijgt, maar het hele voedingsmiddel eromheen met weer tig nuttige stoffen waar het lichaam wat aan heeft. Mijn inziens zou 'een pilletje slikken' een laatste optie moeten zijn..
Me too! Ik sla de info die de Foodloggers met elkaar uitwisselen hoger aan dan een willekeurig gegoogled artikel of een lemma uit de Wikipedia.
Vind ik ook Vera, ik weet ook niet alles, veel zoek ik ook wel op, maar ik wil ook leren van kenners hier, volgens mij is dat ook een beetje de bedoeling van foodlog, niet alleen maar zeggen wat wij vinden, maar ook van elkaar leren, dat is tenminste mijn gevoel wat ik bij foodlog heb.