In het wetenschapsprogramma 'Focus' zendt NTR de komende drie weken de reportages uit die BBC Horizon eerder maakte over waarom afvalpogingen van mensen zo vaak mislukken en waarom een 'dieet op je biologische maat' de meeste kans op succes biedt. De uitzendingen zijn op NPO2, om 19.15 uur.

'Feasters, cravers en emotional eaters'
Voor het eerst is er een integraal onderzoek gedaan naar het mislukken van pogingen om af te vallen. BBC Science - zeg maar de broertjes Van Tulleken die ook tekenden voor het tweelingexperiment met suiker en vet - nam vooraanstaande Britse obesitasexperts in de arm en liet hen onder toezicht van wetenschappers van Cambridge en Oxford een experiment opzetten. Vijfenzeventig vrijwilligers gingen drie maanden op dieet, lieten zich uitgebreid testen en thuis observeren. Conclusie: met wilskracht alleen red je het niet. Ieder mens bestaat uit een uniek samenstel van genen, hormonen en psychologie. De mix maakt uit of het je lukt af te vallen.

Ze begrepen eindelijk waarom hun biologie tegen hen werkte, en dat is zeer bevrijdend
De vrijwilligers waren allemaal 'overeters'. Ze werden ingedeeld in drie groepen. Ten eerste de 'feasters', de mensen die maar blijven dooreten. In de tweede plaats de 'cravers', die de hele tijd honger hebben. Tenslotte de 'emotional eaters', die in stress of onplezierige situaties naar eten grijpen.

Aan het eind van het experiment bleken alle drie de soorten overeters het meest te spreken te zijn over de ontdekking waarom het hen zoveel moeite kostte om af te vallen. "Ze begrepen eindelijk waarom hun biologie tegen hen werkte, en dat is zeer bevrijdend", zei een betrokken wetenschapper.

Op 4, 11 en 18 oktober kunnen de Nederlandse televisiekijkers kennis nemen van dit bijzondere onderzoek en kijken wat een 'dieet op je biologische maat' kan betekenen.

Focus:// Dieet op maat wordt uitgezonden op NPO2. Deel 1 op 4 okt om 19:18 uur. Delen 2 en 3 op respectievelijk 11 en 18 okt 2015, om 19:15 uur.

Fotocredits: BBC
Dit artikel afdrukken