Geachte dames en heren,
Onlangs kwam een collectant langs ons huis, waarna wij natuurlijk doneerden. Als dank ontvingen wij een kaart met een recept. Een recept voor gebakken kabeljauw.
Het ziet er lekker uit, maar...... het is een vis die we nú maar liever niet meer te veel moeten propageren. Want de visstand van de kabeljauw is niet erg sterk. Veel beter ware het geweest om een kweekvis als tilapia te gebruiken. Ook wit, niet vet, maar in ieder geval geen aanslag op ons milieu, want onze kweekvis-bedrijven zijn zo ongeveer de milieuvriendelijkste bedrijfstak die we op dit moment kennen. Kortom: een goedbedoelde misser van het eerste uur.
Mijn vragen aan u: Hoeveel van deze kabeljauwrecepten zijn er verspreid? En hoe gaat u dat repareren?
Wie heeft ook zo'n collectant langsgehad en wat stond er op jouw bedankkaartje?
Het bewuste kaartje ziet er zo uit:
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nee, Dick. Ik ben niet geabonneerd op de Telegraaf. Ik vind juist dat de integriteit van voeding a-politiek geevalueerd dient te worden. Maar in relatie tot de mondeale realiteit.
En ik begrijp ook wel, dat de huidige foot-print/co2 vult, die in ALLE takken van sport opgang maakt - voor zolang de trend duurt -, niet aan Foodlog voorbij gaat. Het moet jou toch ook opvallen dat meer en meer voedselkeuze en voedselproductie wat eenzijdig vanuit deze optiek beleden wordt.
Het lijkt verdorie wel dat je een slecht mens bent, als je niet stilstaat bij duurzame of niet-duurzame vis (en duizend andere voedingsproducten).
Dat daarbij sommige reactievelden elkaar duidelijk overlappen in een poltieke constelatie (mbt vegetarisme/afkeur kernergie/groen duurzaam) is een a-politieke constatering. Je kan moeilijk ziende blind zijn, dunkt me.
Dat wilde ik even 'speels' stellen.
Robin, beroepsdeformatie: ik vraag altijd door ;-). Doet u mij maar het naadje van de kous!
Guillaummerieke, probeer toch niet altijd de discussie naar je persoonlijke wereld te trekken. Mij maakt het niet uit wat je voor vis/vlees/gevogelte eet, als het je eigen vrije keus maar is. Dat was ook the sake of the argument mbt het Diabetes Fonds: als je al een corporate uiting doet, wees je dan bewust in welk krachtenveld je opereert.
Een links blog? GeenStijl, heel uitzonderlijk, schreef in een actie tegen een politiek correcte taart hier ooit dat we 'doorgaans a-politiek' zijn.
Dat was een wel heel bijzonder compliment uit onverwachte hoek. Guillaume, ben jij dan nog rechtser dan De Telegraaf en zijn jonge online versie :-)
Hanneke Dessing geeft inderdaad de fout ruiterlijk toe. Ze blijkt zelfs te weten - dat vind ik een bravootje waard - dat er ook OK kabeljauw is. Dat dat vliegende (of bevoren varende) vis is, is vers 2.
Ik kan met Lizet meevoelen, dat juist een instantie die met voeding te maken heeft iets meer zou kunnen zeggen over andere vis. De Noordzee is rijk aan vette vis die we versmaden. Promoot bijv. makreel of Noorzee-sardine. Mevr. Dessing zou mijn volstrekte bewondering hebben geoogst als ze dat deed in haar mail aan Lizet. Werkelijk, want hetzou getuigen van veel kennis. Realist als ik ben, weet ik dat je dat niet mag verwachten.
Wellicht helpt deze discussie. Foodlog.nl. helpt nl. graag door kritisch te zijn. Afzeiken gebeurt ook wel eens, maar pas als de wederpartij willens en wetens de kont tegen de krib gooit.
Dat is hier zeer beslist niet het geval.
Duurzame Kabeljauw !
Het wordt tijd dat we eens een inventaris maken van al die verrukkelijke, niet-politiek-correcte, ongezonde, co2-footprint-foute, niet duurzame en zogenaamd 'dieronvriendelijke' heerlijkheden, die door het politiek-ethische gedram gedemoniseerd, verboden en verguisd worden. Van vette ganzelever tot gestroopte paling; van illegaal geslacht lam tot ondermaatse tongetjes; van niet-duurzame kabeljauw tot jonge duiven, van door wrede jagers vermoordde hazen tot zelfgevangen spreeuwen.. etc.
Dit heet geen politiek blog te zijn, maar meer en meer krijg ik het nare gevoel extreem behoedzaam te moeten laveren tussen veelal linkse vooroordelen, meningen en geloofsbrieven.
Nu de Kerst er aankomt, ga ik me in ieder geval beijveren eens goed culinair inhoud te geven aan alles wat hier met een scheef oog bekeken wordt.
En degene die tijdens die dagen met een vies gezicht met zijn vork ergens in zit te ‘purken’ en vraagt:
“Kan ik dit ecologisch eigenlijk wel verantwoorden ?”,
die wordt duidelijk gemaakt dat er voor hem/haar geen plaats in mijn herberg is.
Onder de mom van tolerantie. Voor mezelf en de rest die er van zit te genieten.