Gert (55) en Rianne Krol (54) uit het Noord-Limburgse Weert zijn piekbelasters. Toen de provincie Limburg bij hen langskwam met het voorstel zich te laten uitkopen, hoefden ze daar niet lang over na te denken. Voor het oog van de pers tekenden ze de koopovereenkomst met de overheid.
De Krols zijn een uitzondering: sinds november 2020 zijn er pas 31 veehouders uitgekocht. Maar als je je laat uitkopen, hoef je je "nergens voor te schamen," aldus Krol in een reportage in de Volkskrant.

De provincie Limburg loopt voorop met het uitkopen van boeren. Sinds de overheid is begonnen met het uitkopen van grote uitstoters (op vrijwillige basis) gaat de provincie pro-actief de boer op om de animo voor de uitkoopregeling te vergroten. Omdat Limburg relatief meer kleine kwetsbare natuurgebieden telt, moeten er in verhouding meer Limburgse boeren krimpen of verdwijnen. Met als resultaat dat de familie Krol al de achtste boer is die zich laat uitkopen. Limburg hoopt vóór december, als de regeling afloopt, nog 15 tot 20 boeren uit te kopen.

Ook andere provincies gaan actief bij boeren langs, met name Zuid-Holland, Zeeland en Groningen. Andere provincies zijn minder actief, zoals Utrecht en Drenthe. Veel boeren blijken niet te porren voor de huidige regeling omdat minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal al snel na het openstellen van deze eerste uitkoopregeling een nieuwe, ‘woest aantrekkelijke’ opkoopregeling aankondigde. "Boeren gaan achterover leunen en zeggen: we gaan afwachten, dat levert misschien meer geld op," constateert de Limburgse ambtenaar, en met hem meerdere provincies.

Voor Gert en Rianne Krol was de afweging niet zo moeilijk. Beiden zijn midden 50, de leeftijd begint zich te wreken, geen van de 3 kinderen wil de boerderij overnemen en ze zitten dicht bij een natuurgebied. "Mijn zoon zei: het is hard werken en weinig verdienen. Dat heeft-ie goed gezien," zegt Krol. Aan een gemiddelde omzet van €800.000 hield Krol onder de streep €50.000 per jaar over. Met de uitkoop is een 'marktconform bedrag' gemoeid.

Krol is niet bang dat hij overhaast heeft gehandeld. "Als je drie keer per dag met tegenzin naar de stal sjokt, moet je ermee stoppen." Je laten uitkopen is geen schande, en dat besef daalt in bij meer boeren. "Het voelt voor veel mensen als opgeven. Ze schamen zich ook naar familie toe. Maar bij sommigen zie ik dat de radertjes nu beginnen te draaien. Die zeggen: het is toch zo gek nog niet wat jullie hebben gedaan."