De krant onderbouwde de veranderende omstandigheden bij ieder gewas met een wetenschappelijke studie.
1. Aardappelen krijgen het in ons deel van de wereld te vaak te droog en 's nachts te warm. Daardoor zullen de opbrengsten afnemen.
Bron: CCAFS
2. Maïs zou tegen 2100 80% minder opbrengst leveren vanwege hitte. Maïs is niet geschikt voor temperaturen boven de 29,5 graad Celsius.
Bron: Columbia University
3. Koffie gedijt binnen heel specifieke bandbreedtes van temperatuur en neerslag. Klimaatverandering decimeert dan ook de opbrengst van de huidige teelten. Tegen 2080 zouden de opbrengsten tussen de 65 en 100% zijn afgenomen. Arabicakoffie, de thans meest gewaardeerde, zal mogelijk over 65 jaar al niet meer bestaan.
Bron: Kew Gardens
4. (Lekkere) appels houden van een koud voorjaar. Een vroege bloei geeft kleinere opbrengsten en minder lekker fruit.
Bron: Nature
5. Cacao zou over 35 jaar al niet meer geteeld kunnen worden in West-Afrika. Het wordt er te warm. Het gebied verzorgt 70% van de bestaande cacao-aanvoer.. Nu al is het aanbod van cacao kleiner dan de vraag.
Bron: International Center for Tropical Agriculture
6. Noten en zaden hebben de winterkou nodig om in het voorjaar tot productie te worden gestimuleerd. Zachtere winters zetten de notenproductie op de helling. Voor walnoten, cashewnoten, amandelen en pistachenoten begint het effect reeds zichtbaar te worden in de belangrijkste teeltgebieden (Israël, Tunesië, Marokko, Zuid-Afrika, Californië, het zuid-oosten van de Verenigde Staten, China en Australië).
Bron: PLoS One
7. Perziken en abrikozen hebben eveneens koele winters nodig om tot een goede bloei te komen. In Turkije, het belangrijkste productiegebied voor abrikozen, zijn de kleinere oogsten al een feit. Daarbij komt ook nog eens dat veranderende temperatuur- en neerslagpatronen de oogst verder negatief beïnvloeden.
Bron: Maxwell Scientific
We kunnen twee dingen doen
Als het allemaal waar is, zal klimaatverandering ook ander leven rond deze teelten op soortgelijke wijze beïnvloeden. We kunnen twee dingen doen. De teelten (genetisch) aanpassen aan het klimaat of op zoek gaan naar teelten die passen in de nieuwe omgevingen die we beschikbaar gaan krijgen. In het eerste geval stelt zich de vraag wat we dan nog moeten doen met de rest van die uiteraard mee veranderende omgeving. In het tweede geval stelt zich de vraag of we die omgevingen nu al voldoende in kaart kunnen krijgen.
Fotocredits: Perziken, smkybear
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik stoor me mateloos aan punt 5. De vraag naar cacao is groot, maar boeren schakelen om naar palmolie en rubber. Hun kinderen zien cacaoteelt helemaal niet zitten (sterker nog: ze gaan van Ghana naar de EU). Rara hoe dat allemaal komt. Dus de relatie met het nu is aperte kul.
Geen paniek. Het jaar 2080 wordt genoemd. Ik lach me een kriek, wat een optimisme. Dat halen we niet eens. Die opwarming duurt niet lang. Als er voldoende ijskappen zijn afgesmolten staat gans het raderwerk stil. De gevolgen daarvan zijn toch bekend?
Veel van de genoemde bezwaren klinken als eigen aan monocultuur en veel minder van toepassing op permacultuur. Wie weet zal de klimaatverandering de akkerbouw en fruitteelt van karakter doen veranderen. Maar wat me op korte termijn waarschijnlijker lijkt is dat de problemen door veredeling verholpen of verzacht zullen worden. Maïs nota bene is bij uitstek een tropisch gewas dat juist veredeld is om hier verbouwd te worden.
Kop van het artikel klopt dus feitelijk niet. Ze "overleven" het wel, maar dan wel, op andere plaatsen.
Interessant artikel. Zoals Wouter al aangeeft zullen gewassen eerder van streek wisselen doordat het klimaat opschuift. Daarnaast zijn er natuurlijk ook gewassen wat een warm tropische klimaat nodig heeft zoals mango, banaan en ananas. Ik verwacht dat de mens zijn eetpatroon en gewoonte daarop aanpast. Het heeft tijd nodig voordat een gewas helemaal niet meer groeit. In de tussentijd zullen al stappen genomen zijn indien het klimaat daadwerkelijk veranderd omdat het verbouwen van andere gewassen lucratief wordt.