Dagelijks overlijdt in Denemarken iemand aan de gevolgen van huidkanker. Grootste boosdoener: de zon. De Deense vereniging tegen kanker weet dat in een serie YouTube-filmpjes treffend over het voetlicht te brengen.

Vakantielanden
De insteek is de meest populaire vakantielanden van de Denen en de daar te genieten genoegens: het eten, de ambiance en natuurlijk de zon. Achtereenvolgens komen in Frankrijk een croissant, in Spanje de paella, in Griekenland de souvlaki, in Thailand de loempiaatjes en in Italië de pizza aan bod.

"Wij, Denen, houden van uw land. Maar er is een probleem...." klinkt het aan het begin van ieder filmpje. Een serieuze en officieel uitziende woordvoerder spreekt het betreffende vakantieland toe in de eigen taal - met charmant Deens accent. Wat volgt is een oproep om vakantievierende Denen te helpen beschermen tegen de zon. Denen houden onvoldoende rekening met het gevaar dat hun bleke velletje in zonovergoten vakantielanden loopt. Dat wordt in beeld gebracht met de nationale etenswaren in een gezonde én verbrande versie. "Help ons", zegt de officiële Deen en draait zijn hoofd naar links. Daar staat een koor - in badkleding - met onmiskenbare zonnebrandverschijnselen. Terwijl zij 'au-au-au' zingen, komen de beschermingsmaatregelen in beeld: de schaduw van een parasol, een zonnehoedje op het hoofd en factor-30 zonnebrandmiddel.


'Help A Dane' - Frankrijk''Help A Dane' - Spanje'Help A Dane' - Thailand'Help A Dane' - Griekenland'Help A Dane' - Italië
Dit artikel afdrukken