Wetenschappers van de Deense Cancer Society en de Universiteit van Kopenhagen analyseerden de gegevens uit de Deense cohortstudie 'Diet, Cancer and Health'. Voor deze studie hielden bijna 50.000 Denen tussen de 50 en 64 jaar gedurende 1994-1997 gegevens bij over hun leef- en voedingspatroon. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het gebruik van voedingssupplementen; wél is bekend dat Denen binnen Europa relatief veel supplementen gebruiken.

Vrouwen, ouderen en hoger opgeleiden namen het vaakst supplementen
Daadwerkelijk gebruik
In totaal bleek 71% van de deelnemers voedingssupplementen te gebruiken. Bij 24% van de deelnemers ging het om omega-3 visoliesupplementen, 63% nam multivitaminen, 3,5% slikte multimineralenpreparaten. Meer dan 38% gebruikte anti-oxidanten. Het meest genomen kruidensupplement was ginseng, dat werd geslikt door 9,7%. Tarwekiemsupplementen werden door 6,7% genomen.
Vrouwen, ouderen en hoger opgeleiden namen het vaakst supplementen.

Gezondheidsindex en metabool-risico-index
De onderzoekers hanteerden twee indexen. Een gezondheidsindex, waarin roken, beweging, alcoholgebruik en voedingspatroon meegenomen werden, en een index voor het 'metabole risico', gebaseerd op tailleomtrek, bloeddruk en glucoseniveau van de urine.

Eén punt extra op de gezondheidsindex betekende een 19% grotere waarschijnlijkheid dat die persoon een willekeurig supplement gebruikte, een 16% grotere waarschijnlijkheid dat een van de meest gebruikelijke supplementen (vitamines en mineralen) geslikt werd, en een 9% grotere kans dat het om een minder gebruikelijk supplement ging (zoals kruiden).

Deze bevindingen wijzen er op dat mensen die supplementen nemen over het algemeen beter op hun gezondheid letten, ook in deze bevolking die gekenmerkt wordt door een hoog supplementengebruik
Op de metabool-risico-index was één punt extra in verband te brengen met een 17% lagere waarschijnlijkheid dat er een willekeurig supplement gebruikt werd en 16% minder waarschijnlijkheid dat een algemeen gebruikelijk supplement geslikt werd. Voor de minder gebruikelijke supplementen werd geen verband gevonden, meldt NutraIngredients.

'Confounders'
Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten op een mogelijk struikelblok in voedingsonderzoek. "Deze bevindingen wijzen er op dat mensen die supplementen nemen over het algemeen beter op hun gezondheid letten, ook in deze bevolking die gekenmerkt wordt door een hoog supplementengebruik. In onderzoeken naar supplementsgebruik en gezondheid moet voor leefstijl en voedingspatroon als 'confounders' gecorrigeerd worden", stellen ze in The British Journal of Nutrition.

Vervolgonderzoek
Al vele decennia woedt de strijd tussen pro- en anti-supplementengebruik. Ze zouden niet werken. Dit onderzoek verklaart de hogere gezondheid van supplementgebruikers vanuit sociologische en sociaal-psychologische factoren. Interessant is nu dan ook vervolgonderzoek dat mensen die niet in de doelgroep vallen een aantal jaren volgt als ze wél supplementen gaan gebruiken.

Fotocredits: 'Supplements - lycopene, ubiquinol, cherry, omega-3 & multivitamin', Health Gauge
Dit artikel afdrukken