Denemarken wil in 2030 zijn klimaatvoetafdruk met 70% verminderd hebben. Vorig jaar voorzag het land daarom zijn Voedingsrichtlijnen al van CO2-uitstoot, wat leidde tot de aanbeveling om meer peulvruchten en groente te eten en minder vlees.

Zes op de 10 Deense consumenten willen graag een steentje bijdragen aan het verminderen van het klimaatprobleem door 'klimaatvriendelijk' te eten. Dan moeten ze alleen wel weten welke producten in de supermarkt de 'groenste' keus zijn.

In verschillende landen zijn inmiddels al eco- of klimaatlabels ontwikkeld. Maar hoe meer labels, hoe groter het risico op verwarring bij de consument. Daarom neemt de Deense regering daadkrachtig het voortouw en komt er een 'regeringslabel'. "Denemarken moet een door de staat gecontroleerd klimaatlabel hebben," zegt minister Rasmus Prehn. "Het moet één gezamenlijk keurmerk zijn dat consumenten kunnen vertrouwen, zodat we een oerwoud van merken die alleen maar verwarren kunnen vermijden". Logo's worden veelal ontwikkeld door NGO's en semi-commerciële organisaties.

Dé oplossing voor dat probleem zou zijn dat het klimaatlabel op Europees niveau verplicht wordt. In de winkels liggen immers allerlei producten van multinationals. Maar de Europese Commissie wil niet toestaan dat Denemarken eist dat op alle voedingsmiddelen een klimaatlabel staat. Wat wel kan, is dat de supermarkten eisen dat het label op de producten in hun schappen staat. Anders dreigt het risico dat de producten met de hoogste uitstoot, waar de consument de meeste behoefte heeft om te weten dat dat zo is, zonder label in de winkels liggen.

De Deense retailsector verwelkomt het nieuwe klimaatlabel, op drie voorwaarden: "geloofwaardigheid, geloofwaardigheid, geloofwaardigheid", aldus De De Samvirkende Købmænd (de federatie van supermarktketens). Er moet een "grondige voorbereiding zonder weerga aan voorafgaan, waar alle parameters in meegenomen worden, dus ook productieomstandigheden en transport." Ook moet het klimaatlabel door zowel leveranciers als supermarkten breed gedragen worden. Met andere woorden: "Ja tegen een klimaatlabel als we zeker weten dat het geloofwaardig is en in lijn is met bestaande labels als het biologisch keurmerk, het sleutelgatlogo (een voedselkeuzelogo dat gezonde voeding ondersteunt) en het Nordic Ecolabel."
Dit artikel afdrukken