GlobalMeatNews wijdt een special aan de varkenshouderij in Denemarken. Een land met 5,5 miljoen inwoners, maar samen goed voor 29 miljoen varkens. Dat is aanzienlijk meer dan de ca. 25 miljoen varkens die wij met z'n 17 miljoenen jaarlijks in ons land geboren laten worden.

De Deense varkenshouderij wordt gekenmerkt door een grote aandacht voor dierwelzijn, hoge slachtkosten, een goed georganiseerde sector en een grote export. De Afrikaanse varkenspest en de sluiting van de grenzen door Rusland zijn daarom een zorg. Reden om alle vrachtwagens die Denemarken in en uitgaan te ontsmetten dan wel in quarantaine te houden. Insleep van de varkenspest zou voor het 10 miljoen biggen exporterende Denemarken een ramp zijn.

Gelukkig worden de Denen aangemoedigd varkensvlees te eten: 'eet mager vlees' staat sinds kort weer in de officiële voedingsrichtlijnen, dankzij inspanningen van de varkenssector. Varkensvlees is niet vet, maar ruim 5,5 varken per Deen wordt natuurlijk veel te veel.
Dit artikel afdrukken