De gemeente Den Haag wordt geconfronteerd met een grote leegstand van kantoren: ongeveer 11 procent staat momenteel leeg. Bij het zoeken naar mogelijkheden om die kantoren toch zinvol te vullen, is de gemeente op de gedachte van stadslandbouw gekomen. In De Schilde, een voormalig industrieel productiepand, lijkt de ideale ruimte beschikbaar - het heeft versterkte vloeren en.op het dak is zelfs ruimte voor een eventuele kas. Daarnaast is op de begane grond ruimte beschikbaar voor horeca of een winkel, waarmee het stadslandbouw-initiatief ook een functie kan gaan vervullen in de buurt. Er zijn immers al genoeg mensen die niet weten hoe tomaten groeien.

Voorlichtingsavond
Den Haag organiseert op 27 juni een voorlichtingsavond waar iedereen welkom is. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich inschrijven voor de 'ondernemers-challenge'. Dat betekent dat er voor het uitwerken van de plannen professionele begeleiding beschikbaar is, in de vorm van workshops en advies op het gebied van marketing en pr. In de laatste ronde zullen de ondernemers hun plan moeten presenteren aan een jury onder leiding van wethouder Henk Kool (Economie), die zal bepalen welke ondernemers (of combinatie daarvan) nog dit jaar daadwerkelijk aan de slag zullen gaan in De Schilde.

Duurzaam of contact?
Op de site stadslandbouwdenhaag.nl zet de gemeente het 'waarom' achter het initiatief uiteen: "Voor ondernemers is Stadslandbouw Den Haag een geweldige kans om een mooi, nieuw plan te bedenken. Een plan dat financieel rendabel is, maar ook een plan waarmee u mensen en organisaties die verder willen werken aan een duurzame wereld mee kunt krijgen. De gemeente Den Haag en haar partners (Deloitte, CropEye, Wageningen UR) zijn ervan overtuigd dat het nu de tijd is om nieuwe stappen te zetten in de ontwikkeling van een duurzame en groene stad."

Doordat Den Haag niet verder gaat dan het vaststellen van de randvoorwaarden en het organiseren van de ondernemers-challenge, zijn er allerlei invullingen mogelijk: "telen, verwerken en aan de man brengen van groente en/of ander voedsel. Maar er zijn ook mogelijkheden om verschillende functies met elkaar te combineren (retail, horeca, educatie)". Den Haag is trots op dit eerste initiatief dat het probleem van kantoorleegstand ombuigt naar de trend om voedsel weer dichter bij de (stads)mens te brengen.

Kasteler Rob Baan uit het om de hoek bij Den Haag gelegen Westland zei ooit dat dit type teelt niets met duurzaamheid te maken heeft. Grootschalige kassenteelt is immers vele malen duurzamer. Misschien moet dat woord dus maar met een korrel zout worden genomen. Het gaat om contact met eten. In een kantoorpand. Het levert nog geld op ook. Welke tuinder of boer had dat ooit kunnen denken?

Fotocredits: De Schilde, www.stadslandbouwdenhaag.nl
Dit artikel afdrukken