Voorlichtingsavond
Den Haag organiseert op 27 juni een voorlichtingsavond waar iedereen welkom is. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich inschrijven voor de 'ondernemers-challenge'. Dat betekent dat er voor het uitwerken van de plannen professionele begeleiding beschikbaar is, in de vorm van workshops en advies op het gebied van marketing en pr. In de laatste ronde zullen de ondernemers hun plan moeten presenteren aan een jury onder leiding van wethouder Henk Kool (Economie), die zal bepalen welke ondernemers (of combinatie daarvan) nog dit jaar daadwerkelijk aan de slag zullen gaan in De Schilde.
Duurzaam of contact?
Op de site stadslandbouwdenhaag.nl zet de gemeente het 'waarom' achter het initiatief uiteen: "Voor ondernemers is Stadslandbouw Den Haag een geweldige kans om een mooi, nieuw plan te bedenken. Een plan dat financieel rendabel is, maar ook een plan waarmee u mensen en organisaties die verder willen werken aan een duurzame wereld mee kunt krijgen. De gemeente Den Haag en haar partners (Deloitte, CropEye, Wageningen UR) zijn ervan overtuigd dat het nu de tijd is om nieuwe stappen te zetten in de ontwikkeling van een duurzame en groene stad."
Doordat Den Haag niet verder gaat dan het vaststellen van de randvoorwaarden en het organiseren van de ondernemers-challenge, zijn er allerlei invullingen mogelijk: "telen, verwerken en aan de man brengen van groente en/of ander voedsel. Maar er zijn ook mogelijkheden om verschillende functies met elkaar te combineren (retail, horeca, educatie)". Den Haag is trots op dit eerste initiatief dat het probleem van kantoorleegstand ombuigt naar de trend om voedsel weer dichter bij de (stads)mens te brengen.
Kasteler Rob Baan uit het om de hoek bij Den Haag gelegen Westland zei ooit dat dit type teelt niets met duurzaamheid te maken heeft. Grootschalige kassenteelt is immers vele malen duurzamer. Misschien moet dat woord dus maar met een korrel zout worden genomen. Het gaat om contact met eten. In een kantoorpand. Het levert nog geld op ook. Welke tuinder of boer had dat ooit kunnen denken?
Fotocredits: De Schilde, www.stadslandbouwdenhaag.nl
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
eeeeeehm, hoe willen ze dat dan gaan doen met zonlicht? Zelfs kassen zijn rondom doorzichtig om zon goed door telaten, worden er dan overal daglichtlampen geplaatst die de zons op- en ondergang regelen zodat de plantjes een normaal dagritme hebben? Wordt er wind doorheen geblaast zoals je deuren en ramen van klassen open kan zetten om de wind door te laten? En komen er sproeiinstallaties die af en toe een regenbui nabootsen? Waar gaat het water dan weer heen?
Voor grootverbruikers van wiet lijkt het me wel handig als ze kantoorpandjes mogen gebruiken, maar voor gewone groente en fruit? Ik heb zo mijn twijfesl of dat in een doodgewoon kantoorpand wel mogelijk is.........?????