Bezorgdienst Deliveroo, actief in 13 landen, moet de ongeveer 2.000 bezorgers in Nederland een arbeidscontract geven. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV, bericht De Volkskrant.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor andere platformbedrijven, zoals Uber, Helpling en Foodora. Zij stellen zich op het standpunt dat zij geen arbeidsrelatie hebben met hun riders, chauffeurs en schoonmakers maar slechts 'transacties' faciliteren.

In een eerdere zaak, aangespannen door de 20-jarige bezorger Sytze Ferwerda, oordeelde de rechtbank nog dat de 'appende flex-zzp’ers' onder het huidige arbeidsrecht strikt genomen geen rechten als werknemer hebben. De rechter merkte daarbij op dat het huidige arbeidsrecht tekort schiet in zaken van de platformeconomie.

Volgens de Amsterdamse kantonrechter is wie met een Deliveroo-uniform aan en gestuurd door de Deliveroo-app in opdracht maaltijden bezorgt, geen zelfstandige ondernemer. Riders werken volgens een eenzijdige, door Deliveroo opgestelde overeenkomst in een gezagsrelatie zonder zeggenschap over tarieven en met beperkte keuzevrijheid voor te werken uren. Ze mogen dus een arbeidscontract eisen, en vallen bovendien - met terugwerkende kracht - onder de werkingssfeer van de cao voor het beroepsgoederenvervoer. "Het kan niet anders dan dat de Belastingdienst binnenkort op de stoep staat, want door deze uitspraken is Deliveroo premieplichtig," reageert FNV-woordvoerder Willem Dijkhuizen in het FD. Dat zou het failliet kunnen betekenen voor het verdienmodel van de platformbedrijven.

Deliveroo gaat in hoger beroep, maar de FNV laat het er ook niet bij zitten. “De kern van het sociale zekerheidsstelsel wordt uitgehold; door van een werknemer een zzp’er te maken, ontloopt een werkgever zijn verantwoordelijkheid,” aldus een vakbondswoordvoerder in De Volkskrant.
de Volkskrant - Rechtbank Amsterdam: Deliveroo-koeriers hebben recht op arbeidscontract
  • Deel
Druk af