In Haarlem legden de maaltijdbezorgers van Deliveroo vandaag het werk neer. Ook zou een aantal Deliveroo-bezorgers uit Amsterdam vandaag naar Haarlem gaan, waar op de Grote Markt een protestmanifestatie plaatsvindt, schrijft de NOS. De door vakbond FNV georganiseerde stakingsactie is bedoeld om Deliveroo te bewegen zijn fietskoeriers na 1 februari in dienst te houden. Deliveroo is van plan vanaf die datum alleen nog te werken met zzp'ers, zelfstandigen zonder personeel. Dat scheelt Deliveroo werkgeverslasten. Een kleine 500 bezorgers werken nu al als zzp'er. Circa 1.500 koeriers zijn in dienst bij Deliveroo. Hun contracten zullen niet verlengd worden.

Volgens Deliveroo kiezen de bezorgers zelf voor de grotere vrijheid en hogere verdiensten van het freelance-model. Over de staking: "We betreuren het dat een klein aantal campagnevoerders bezorgers hun werk ontzeggen dat ze willen en een service verstoren die duizenden klanten waarderen."

Het 'probleem' van Deliveroo beperkt zich niet tot Nederland. Ook in België moet Deliveroo in deze drukke periode "opvallend vaak" melden dat er geen restaurants beschikbaar zijn of dat de koeriers "té druk bezig" zijn, schrijft De Standaard. Dat blijkt het gevolg van afhakende fietsers. "De fietsers zijn de idiote en onzekere werkomstandig­heden kotsbeu", beweert vakbondsafgevaardigde Steven Steyaert (ABVV). "Een studie van ons komt tot de conclusie dat de gemiddelde Deliveroo­koerier het amper anderhalve maand volhoudt." Ook in België zullen de fietskoeriers vanaf eind januari verplicht als zelfstandige moeten gaan fietsen. De vakbondsman veroordeelt die contractvorm als 'sociale dumping'. Hij voorspelt dat Deliveroo-koeriers, net als in Nederland, zullen uitwijken naar aanbieders die hen wel in vaste dienst willen nemen.

Deliveroo gaat niet in op de kritiek: "Volgend jaar hopen we te blijven groeien en een fantastische service aan onze klanten te blijven aanbieden."
Dit artikel afdrukken