De vakbonden en directie van de Belgische supermarktketen Delhaize zijn in moeizame gesprekken verwikkeld rondom de herstructureringsplannen van het bedrijf.

'Directie moet huiswerk opnieuw maken'
Na een cruciale bespreking dinsdag zijn de vakbonden ontevreden. "Ze moeten hun huiswerk opnieuw maken", zegt Nancy Tas van ACV Voeding en Diensten in Het Laatste Nieuws. "Vorige week dachten we dat de directie onze boodschap begrepen had dat er van looninlevering en afbouw van paritaire premies geen sprake kan zijn. We hadden een duidelijk voorstel gevraagd dat daaraan tegemoetkomt, maar dat bleek niet het geval." De medewerkers zijn er dus niet van overtuigd dat zij een loonsverlaging moeten accepteren om aan het werk te kunnen blijven.

Spontane werkonderbrekingen
Die boodschap brengen de bonden vandaag ook over naar hun achterban. Met als gevolg dat er op diverse plaatsen spontane werkonderbrekingen plaatsvinden, meldt VTM zojuist. Zowel in het distributiecentrum van Ninove als dat van Zellik werd vanmorgen niet gewerkt, volgens Delhaize. Vakbond ACV Voeding en Diensten spreekt van een 'uitgelopen personeelsvergadering'.
De bevoorrading van Delhaize was juist weer op peil na de vorige acties bij de distributiecentra van de keten. Dergelijke acties zijn zeer schadelijk voor de marktpositie van het bedrijf en daarmee uiteindelijk ook voor het personeel. De directie ziet echter kennelijk geen kans dat weer te motiveren om aan het werk te gaan.

Fotocredits: Delhaize
Dit artikel afdrukken