De krant vroeg het oordeel van Professor Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij vindt het "perverse marketing." Mullie: “Supermarkten surfen mee op de gezondheidshype, maar eigenlijk hebben ze één doel: winst maken. Dat mag, het is niet hun taak om ons gezond te doen eten. Maar de klant zo misleiden, is pure manipulatie.”
Delhaize spreekt van een uitzondering. "Het draait rond gezond eten, maar af en toe een snoepje mag wel binnen een gezond eetpatroon."
Lidl voert in Nederland een Vitamini-campagne die er op lijkt maar niet de omzet in snoep extra stimuleert. Bij de kassa krijgt de klant een aantal zegeltjes, gerelateerd aan de hoogte van het af te rekenen bedrag. Voor een kaart met vijftien zegels - snel vol als buurvrouw ook mee spaart - krijgt een kind een knuffel. Een popje dat iets weg heeft van een vrucht of groente.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De speeltjes en het imago van supermarkten.
We moeten in ons dorp (zeer sterk vergrijsd) 'omgekeerd inzamelen'. Lag er vannacht over te piekeren. Voor restafval hebben ze in het dorp een aantal grote containers neergezet en sjouwen de oudjes hun vuilniszak er naar toe 'om de wereld te redden'. De grote grijze kliko mag alleen nog op straat voor plastics afval.
Betreft voornamelijk folie en 'mix' (vakterm voor moeilijk tot niet verwerkbare plastics). Hard plastic dat tot granulaat verwerkt kan worden mag er niet in. (?)
De plastic troep wordt door de gemeente dan aangeboden aan de 'recycle' bedrijven, die daarvoor de gemeente moeten betalen.
Wie de media volgt weet, dat er een giga-grote berg ontstaan is met dit soort niet-recyclebare plastics, omdat die sinds vorig jaar niet meer worden afgenomen om te verbranden door China, en Duitsland.
De burger, aan de eindeketen, is ongewild de dupe van de vervuilende supermarkten en achterhaalde overheidspolitiek, en wordt aan de eindketen ten onrecht als vervuiler beschouwd.
Ik pleit voor een verbod voor alle supermarkten nog het woord 'duurzaam' te gebruiken. Omdat ze geen fok doen, eerder het tegendeel, om gebruik van plastic verpakkingen af te remmen en op termijn er mee te stoppen of voor afbreekbare vervangers te zorgen.
De toepassing in supermarkten voor niet-recyclebare plastics stijgt nog steeds explosief.
Zelf een komkommer wordt inmiddels in een condoom gestopt.
Wie kosten kan inschatten, rekent mee:
A) 1) niet verwerkbaar plastic 2) gemeentelijke ophaaldienst restafval 3) vuilverbranding
En om de wereld te redden:
B) 1) niet verwerkbaar plastic 2) extra organisatie kosten ambtenaren 3) scheiden door burgers > 4) extra kosten gemeente ophalen 5) verzending naar 'recyclebedrijf' 5) recycle bedrijf betaalt met subsidiegeld een vergoeding aan de gemeente 6) arbeid en afhandeling (gesubsideerd) door recylebedrijf 7) vuilverbranding...
De troep van supermarkten wordt door middel van pure kapitaalvernietiging (belasting- c.q. overheidsgeld) jaarlijks voor meer dan € 100.000.000 kosten onnodig rondgestuurd.
Na de begrippen biologisch en duurzaam, heeft ook het begrip 'recyclen' een nieuwe betekenis gekregen:
'gesubsidieerd vuilnis rondfietsen'.
De speeltjes:
In plaats van door je zelf betaalde speeltjes te 'geven', mag je gerust stellen dat qua plastic gebruik, de zwaar milieu verontreinigende supermarkten iets beters te doen hebben, dan om hypocriet sympathie te verwerven met speelgoed..
Hoe zit dat nou met die supermarkten? Ik meen begrepen te hebben dat ze de beste marge halen op groenten en fruit. Beter dan op snoepgoed. Hoe past dat dan bij de verklaring die men geeft voor de Mars actie van Delhaize?
Je zou ook kunnen zeggen dat de actie van Delhaize een stuk beter is voor de (tand)gezondheid van kinderen. Ze hoeven immers veel minder suikergoed te kopen om toch hun collectie VitaMini's compleet te krijgen.
Even voor de goede orde: ik zie niet zoveel verschil in de Delhaize of Lidl actie. Behalve dan dat Lidl geen Marsen, Twixen of Snickers verkoopt.