Een groep internationale wetenschappers verzamelt deze week miljoenen koraaleitjes en spermacellen in het Great Barrier Reef. Daarmee kan hopelijk nieuw koraal worden gekweekt dat kan worden teruggeplaatst. Het resultaat wordt ‘IVF-koraal’ genoemd, aldus de Australische nieuwssite ABC.

Het verzamelen moet nú gebeuren, want de gezonde delen van het koraal laten maar 1 keer per jaar massaal hun eitjes los: ergens in de 5 dagen na de volle maan in november. Dit jaar was het op 23 november volle maan. De eitjes drijven naar het wateroppervlak en door TU-Delft speciaal ontwikkelde pompen zuigen ze naar een opslagtank.

Met de eitjes en het sperma wordt nieuw koraal gekweekt. Als de larven groot genoeg zijn, zullen ze op de meest beschadigde plekken van het Great Barrier Reef teruggeplaatst worden.

De belangrijkste oorzaak van het verdwijnen van koraalriffen is klimaatverandering. Vervuiling en visvangst deden het koraal al verbleken, door temperatuurstijgingen van het zeewater sterft het af. Begin dit jaar schreef de Australische regering een wedstrijd uit met een hoofdprijs van ongeveer €1,3 miljoen, voor het beste idee om het Great Barrier Reef te redden. De eitjesvangst en IVF-kweek is een van de mogelijke oplossingen die nu getest wordt.
ABC - This attempt to save the reef is the largest, most complicated coral regeneration project ever
  • Deel
Druk af