Geklapte bubbel
Dat is het gevolg van de op dit moment lage melkprijs. Na 6 jaar aanmodderen, besluiten de Deense banken de teugels aan te halen en geen goed achter kwaad geld meer aan te gooien. Over die periode hebben de bedrijven bewezen de prijsfluctuaties van de melkmarkt niet aan te kunnen zonder financieel infuus.
De melkcrisis in Denemarken wordt veroorzaakt door een waardedaling van te zwaar en risicovol gefinancierde bedrijven. In 2008 klapte de financieringsbubbel en daalden de prijzen van boerenbedrijven met tientallen procenten. Sindsdien gaat het hooguit wat minder slecht als de melkprijzen goed zijn.
Forse investeringen in Nederland
Door het opheffen van het melkquotum komend voorjaar, hebben ook Nederlandse boeren fors geïnvesteerd in meer productie. Dat maakt hen steeds afhankelijker van een goede melkprijs, terwijl de melkprijs nu eenmaal fluctueert en even regelmatig slecht als goed is.
Wanneer boeren door tegenvallende prijzen hun rente- en aflossingsverplichtingen niet meer kunnen voldoen, ontstaat de facto een situatie die vergelijkbaar is met de Deense. Te zwaar gefinancierde bedrijven kunnen de fluctuaties van de prijzen op de wereldmarkten niet aan en moeten dan óf door de bank in leven worden gehouden óf in een faillissement worden gebracht indien er geen uitzicht is op verbetering van de betaal- en aflossingscapaciteit.
Verdeeldheid onder de Nederlandse boeren
Nederlandse boeren hebben doorgaans nog veel beleenbaar onderpand, waardoor banken hun financieringen niet snel zullen wegtrekken. Toch moeten ook Nederlandse melkveehouders weten dat ze afhankelijker worden van zowel de markt als de bank, wanneer ze fors investeren en hun land en bedrijf belenen. Het verschil tussen winst of verlies op een melkveebedrijf wordt bepaald door enkele centen verschil op de wereldmarkt voor melk. Bij een zwaardere financieringslast wordt dat verschil nog eerder kritisch.
Over de manier om daarmee om te gaan blijken de Nederlandse boeren volgens een ander bericht op Boerderij verdeeld. LTO Nederland wil een fiscale vrijstelling om onvoorziene klappen te kunnen opvangen. Voor de huidige lage melkprijs kan dat niet meer, maar voor een volgende zou het mogelijke moeten zijn, aldus Kees Romijn van LTO. Dirk Jan Schoonman van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) ziet dat anders. Hij wil de melkproductie reguleren en bepleit een markthervorming om dalende boereninkomens en - uiteindelijk - faillissementen te voorkomen. Zo'n hervorming komt overigens neer op nieuwe vormen van quotering. Romijn denkt dat voor zijn oplossing politiek de handen op elkaar te krijgen zijn. Schoonman denkt dat Romijn 'het verkeerde middel voor het verkeerde probleem' aanreikt, schrijft Boerderij.
Fotocredits: Deense vlag van Lego, vitamindave
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet, natuurlijk is die verdubbeling te verklaren. Zo is is ook de stijging van de huizenprijs, het uiteenspatten van de internetbubbel, het omvallen van Lehman, de stijgen van de Zwitserse frank en nog veel meer te verklaren. Daar gaat het mij niet om. Waar ik me over verbaas is dat wanneer de situatie weer normaliseert opeens bedrijven in de problemen komen, en dan zeggen dat dat komt doordat de situatie weer normaal is. Die hoge grondprijs zorgt voor een stijging van je kosten, waar geen stijging van de opbrengsten tegenover staat. Dat moet je toch aan het denken zetten?
Henric, die verdubbeling van grondprijzen was helemaal niet vreemd. De Deense overheid heeft gesteld dat de Deense varkenshouderij voortaan bij wet ook grondgebonden moest zijn. Dat heeft de grondprijs in Denemarken enorm opgedreven. En dan hoeven er maar een paar Deense varkenshouders te zijn die er mee stoppen en de grondprijs daalt weer. De stoppende Deense varkenshouders brengen dan op hun beurt de Deense melkveehouders in de problemen. Zeg maar eens waar dan de schuld moet liggen . Bij Deense overheid, bij Deense varkenshouders of bij Deense melkveehouders. Wel erg gemakkelijk om de schuldvraag te gaan simplificeren en alleen bij de Deense melkveehouders neer te leggen.
Volgens mij dwalen we helemaal niet af. Het is gewoon allemaal de schuld van de banken. Geen enkele ondernemer kon bedenken dat verdubbelende grondprijzen misschien vreemd waren, bomen groeien toch altijd tot in de hemel?
De manier van financieren is in DK idd anders dan in NL. Maar de situatie hier is zo nijpend geworden, dat banken in staat zijn alle troeven in te zetten. Met alle persoonlijke gevolgen van dien. Als we het niet zelf hadden meegemaakt, zou ik waarschijnlijk dezelfde vragen hebben gesteld...
Overigens komen dit soort problemen ook steeds meer naar buiten in NL hoor. Niks geen keurige informatieverschaffing, zoals jij dat omschrijft. Heb onlangs nog een artikel gelezen over "de perverse prikkels voor verkoop van renteswaps". Anoniem verteld door een oud-Rabobankier. En bekijk deze uitzending van afgelopen maandag maar eens, vanaf 13.54.
Maar goed, ik denk dat we afdwalen van het onderwerp hier.... (Al denk ik dat dit onderwerp een hele belangrijke is en er teveel omheen wordt gevaren.)
Als ik het goed begrijp is de forse daling van grondprijzen in Denemarken de oorzaak van de financieringsproblemen in de Deense melkveehouderij. De swapleningen zijn daarbij de druppel die de emmer doet overlopen. Vanwege de grondprijsdalingen zijn alle melkvee bedrijven in Denemarken nu overgefinancierd. Hopeloos dus. En dan 1000 melkveebedrijven failliet verklaren en vervolgens gaan verkopen maakt de situatie nog meer hopeloos dan het al is..