Het Deense rockfestival Roskilde staat niet alleen bekend om de muziek. Bier en urine gaan er in zodanig grote hoeveelheden om, dat het festivalterrein en het lokale rioolsysteem de tijdelijke zondvloed niet aan kunnen. Een wolk van 'pee dust' en pislucht kan de muziekpret danig drukken.

'Van pis tot pils'
Daarom slaan de organisatoren dit jaar de handen ineen met de Deense Landbrug & Fødevarer om een biercyclingsproject op te zetten. Tijdens het festival, dat dit jaar op 27 juni begint, gaat de organisatie naar schatting zo'n 100.000 tot 250.000 liter urine opvangen. Die urine wordt verwerkt tot meststof die gebruikt gaat worden voor ten zuiden van Kopenhagen te verbouwen brouwgerst. Met die gerst wordt vervolgens bier gebrouwen dat tijdens de 2017 editie van Roskilde geschonken gaat worden.

Roskilde staat bekend om de aandacht voor duurzaamheid. Vorig jaar redde het festival 27 ton voedsel van de vuilnisbak en transformeerde dat in maaltijden voor opvangcentra. In 2017 wil Roskilde nog vrijwel uitsluitend biologisch voedsel verkopen.

Urine-opvang
Het is niet voor het eerst dat de urinestromen tijdens een festival teruggebracht worden in de kringloop. Het Franse initiatief l'uritonnoir bedacht de bierkringloop al eerder. Hóe tijdens Roskilde de urine opgevangen gaat worden, vertelt The Local niet. Gaat er nog iemand van Foodlog naar Roskilde?

Fotocredits: 'Roskilde festival, Friday', Thomas Rousing
Dit artikel afdrukken