Het vlees van de dieren is vanaf vorige week verkrijgbaar in de Deen filialen in Amstelveen, Amsterdam, Bergen en Castricum. Geleidelijk wordt de distributie uitgebreid naar alle filialen. Uiterlijk in september 2014 zal het in alle 66 winkels van DEEN te koop zijn.
Blaarkoppen, Maas Rijn en IJssel runderen (MRIJ), Brandroden, Lakenvelders en Fries Hollandse runderen worden biologisch gehouden door de veehouders van de Stichting Natuurboer. Ze combineren hun bedrijfsvoering met inspanningen voor de natuur en het landschap.
Directeur Boudewijn Deen motiveert het initiatief als volgt: “Wij realiseren ons dat onze bedrijfsvoering van grote invloed kan zijn op een beter leefmilieu. DEEN heeft daarom een groot aantal groene initiatieven ontplooid met extra zorg voor dierenwelzijn en milieu. We hebben een naam hoog te houden op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid en dat geldt zeker voor ons vleesassortiment.”
In een vergelijkende proeverij van NieuwVers eind vorig jaar werden de runderen van de Stichting Natuurboeren zeer positief beoordeeld vanwege zowel hun smaak als de manier waarop ze gehouden worden.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nu snap ik je, Jeroen!
#Dick, De holstein past niet in de nieuwe landbouw die minder Energie verbruikt en kringloop gestuurd is. Melkveebedrijf het gasthuis heeft maar 50% Holstein bloed meer in de aderen van de veestapel. Dubbeldoel is de toekomst; ben ik van overtuigd. En juist daarom past het dus wel. Test maar eens een stiertje bij mij vandaan zou ik zeggen. Wedden dat je het niet proeft.
Enne even tikkie technisch.
Mijn melkkoeien zijn duurzaam dus veel kalfjes heb ik niet zelf nodig. Meest gebruikte ras is al jaren Blaarkop en die gaan of naar biologische melkveehouders ( vrouwlijke dieren) of voor hogere prijzen dan marktgrafieken naar mesterij. Zelfs de mesterij weet deze al te waarderen. Ter indicatie Holstein stier nu € 40,- Laatste twee blaarkoppies verkocht voor €90,- per stuk
Maar die zijn toch minder lekker: alleen maar Holstein? Vroeger werd er tenminste nog geïnsemineerd met vleesrassen. Nu dat niet meer gebeurt lijkt er een markt te ontstaan voor de oudere dubbeldoelrassen.
Een stiertje is geen stiertje, zo lijkt het. En ik moet zeggen: dat was te proeven zoals je in de link kunt lezen. Zelfs doorgewinterde vleesmensen konden hun tong niet geloven.
Vleesvee sector moet niet eigen kalfjes willen produceren. Neem de stierkalveren van buurman Melkveebedrijf. Das toch veel eerlijker qua opzet. Hoeft het stiertje niet naar een mesthok (vroeger nog een kistkalf).
#Dick,
Dank mijn hersens gingen weer veel sneller dan mijn vingers op het toetsenbord.... ;-)