image
foto: AD

Wat zijn bieten toch ontstellend lekker! Ik kookte ze (roosteren in de oven bevalt me na aanvankelijk enthousiasme en zelotisme uiteindelijk minder, verpieteren en teveel verschrompelen liggen op de loer), stroopte hun huid eraf (zo gezellig hoe gewillig als ze zich dat laten doen, en hoe ze dan beginnen te glimmen en stralen!), maakte de blokjes warm aan met olie & azijn, en zette die (samen met boekweitpannekoekjes, zure room en wat gerookte makreel) voor aan mijn vriendin, een doorgewinterde Ruslandgangster die zich gelukkig nooit neerbuigend heeft uitgelaten over wat ze daar (bij vrienden) te eten kreeg. Daar zou ze mijn liefde voor de Russische keuken ook wel ernstig mee verwonden... Ik had toevallig geen rode biet, maar gele en geelroze, wat als beauty-van-een-salade een knap nuffige indruk maakt. Wat die groente was, vroeg mijn vriendin verbaasd. Ze had een vermoeden van venkel...

Ook mijn vriendin zou bij de doelgroep horen die je zou willen laten ervaren wat - en hoe lekker! - de knollen, de kolen, de penen en de rapen ‘s winters zijn. Dat je aan kinderen het verschil tussen zomer en winter zou moeten leren door die smaken op hun bord te leggen, is toch maar weer een schóón idee van Jamie Oliver. Zouden prei met vinaigrette, knolselderijsalade met mayonaise, zuurkool met aardappelpuree, gestoofde koolraap-met-linzen, idem rode kool met kastanjes, of groene kool-pakketjes met varkensworst nou echt voor de jongste jeugd te ‘moeilijke’ smaken zijn? Daar heb ik geen verstand van, ik heb alleen het vermoeden dat je wellicht met de ouders moet beginnen. Kent bijvoorbeeld mijn vriendin, voor wie de biet ongekend is, nog wel andere groente dan de succesnummers der supermarkten, de ‘Italiaanse’ mix van ijsbergsla met tomaat en wortelflinters? Zijn er bij supermarkten überhaupt wintergroenten te vinden? Aan wie het verbond der wintergroente-telers (binnenkort uitgestorven) anders dan aan de frisse ideeën van Jamie Oliver vooralsnog geen hulp of redding heeft te verwachten, is ‘televisiekok’ Ad Janssen, die dagelijks het AD voorziet van een ‘Recept van de dag’. Recept? Het zijn artistieke creaties, meneertje, zo sensationeel ontspoord tot dramatische spoorwegongelukken, dat het bestuderen van de foto’s (in extra schrijnende kleuren) mij in opperste staat van aangenaam dagelijks-even-griezelen brengt. Ziedaar! Vier verongelukte halve boontjes! Twee-en-een-halve verdronken spruitjes! Twee verminkt geraakte courgettereepjes! Drie hulpeloze sprietjes bieslook! En kijk toch! Daar hebben we de spruitjes weer! Nu zijn ze nog maar met z’n anderhalven, eentje is onderweg van verdriet gestorven vanzelf, na zoveel dagen foto-dienst. En ook de borden zijn gesneuveld, de bergen pastasalade liggen zomaar op de vloer, beregend met artistieke hoopjes saus!

Wat zeker is: veel geld aan groente ben je door te koken zoals tv-kok Ad niet kwijt. (Tijd gunt hij zich ook niet, drie minuten is al heel veel voor een gerecht, en in die tijd kun je inderdaad alleen pastasalades maken, geen kooltje stoven. Dat hij niet van groente houdt is wel duidelijk - al helemaal niet van wintergroenten - maar zou hij eigenlijk wel van koken houden?) Voor zo’n twintig dagen koken in december (Kip met spaghetti en spinazie, Pasta met courgette, Varkensrollade met biersaus, Konijn met mosterd, Makreel met paprika, Macaroni met kaas en spekjes, Makreelsandwich, Macaronisalade, Makreel met boontjes, Pasta met mascarpone en zalm, Sushi met makreel, Kip-garnalensalade, Hazenpeper, Haas met shiitake, Haas met spek, Kipgehakt met spruitjes, Spruitjes met pittige kaas, Hazenrugfilet met amandelen, Makreel met kruidensaus, Stoofpeertjes met haasfilets, Haasfilet met walnoten) is het lijstje groente (dagelijks voor vier personen) in het geheel niet begrotelijk:

4 tomaten
100 gram sperziebonen
1 rode paprika
350 gram prei
400 gram kerstomaatjes
75 gram komkommer
150 gram shiitake
200 gram knolselderij
375 gram spruitjes
40 gram wortelblokjes
400 gram spinazie
3 grote courgettes
12 stoofpeertjes

... maakt bij elkaar zo’n drie kilo groente voor twintig (!) decemberdagen, waarmee de portie per persoon per dag (80 x een mond te voeden) op 37 gram groente per dag komt. Wel worden er om 48 sprietjes bieslook gevraagd, om vier takjes peterselie, en om 6 blaadjes munt, en één keer om een uitzinnige 60 gram (!!) kervel en 60 gram (!!!) dragon, maar zeg nou zelf, daar kunnen de wintergroentetelers toch niet van bestaan?

image
Dit artikel afdrukken