Kijk even naar de video's. Ze zijn zo mooi ongelikt.
Lang voordat tv-chefs er zo gelikt uit moesten zien als Rudolph van Veen was de keuken het terrein van vrouwen. Ook op televisie waren het de vrouwen die de scepter zwaaiden over potten en pannen.
Die tijd is helaas voorbij. Begin jaren zestig kwam het summum van de Amerikaanse kook-tv in handen van Julia Child. Een soort vrouwelijke Jeremy Clarkson met twee linkerhanden die als verveelde expat-huisvrouw in Parijs een opleiding ging volgen aan de prestigieuze Parijse kookschool Le Cordon Bleu.
Omelet verpesten
Deze ervaring gebruikte ze om de Franse keuken te introduceren in de VS met het boek Mastering the Art of French Cooking. Dit was zo'n succes dat ze in Boston werd gevraagd om in een tv-programma uit te leggen hoe je een omelet bakt. Child verpestte dit op ongeëvenaarde wijze door de omelet tijdens het gooien naast de pan te laten vallen.
Ook dit legde de boomlange, enigszins gebochelde vrouw met extreem bekakt accent en hoog uitslaand stemmetje, geen windeieren. Na dit optreden kreeg ze een eigen kookshow: The French Chef.
Babbelen met doorrookte sherrystem
Ondanks dat de regie haar leerde een arm op de rug te houden tijdens het uitleggen van recepten krijgt ze het keer op keer voor elkaar een geweldige bende van de keuken maken. Pannen vliegen over het aanrecht, het meel spat tegen de muren en in haar enthousiasme gooit ze zo nu en dan met een grote armzwaai een pot met spatels om.
Haar verhaal is samen met dat van Amerikaanse blogster>Julie Powell verweven in de film Julie and Julia waarin Powell in een jaar alle gerechten van Child kookt en daarover blogt. Meryl Streep zet een overvalste Julia Child neer en kreeg daarvoor een terechte Oscarnominatie.
Video
Gelukkig voor ons staan de oude afleveringen van The French Chef gewoon online. Net zoals de persiflages. Kijken dus.
Hieronder wat YouTube-video, maar de real deal staat bij PBS. En kijk even naar hoe je een Tarte Tatin laat mislukken.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lizet, kijk eens op http://programmes.france3.fr/tout-a-cote/cote-cuisine/. Dan zie je hoe het ook kan....
The Swedish chef, natuurlijk, onvervangbaar. Moest bij dat geprak en geknoei van Child ook meteen aan hem denken. Maar welke vrouwen zouden we dan wél op de televisie willen zien koken? Groningse moeders? Of Janneke Vreugdenhil? Of Karin Luiten (Koken met Karin)? Of willen we eigenlijk helemaal niemand op televisie zien koken? Moet het maar eens afgelopen zijn met kookprogramma's?
Want ook Child werd natuurlijk gesponsord door het Amerikaanse equivalent van het Producschap voor het Ei.
,, Weg met kerels als Ainsly, Rudolph, Jamie en wie heb je nog meer? "
Nou , deze Chef natuurlijk eenzaam aan de top , heeft eeuwige roem vergaard .....
http://www.youtube.com/watch?v=9OfsABOGw3c
Inderdaad, wat een sukkel zeg. Het moet voor de makers van de film wel pure nostalgie zijn geweest zonder veel culinaire interesse.Op de Vlaamse televisie was van 1968 tot 1973 wel iemand actief die kon koken en een zeer brede kennis had van culinaire wetenswaardigheden: John Bultinck
http://nl.wikipedia.org/wiki/John_Bultinck
Jammer genoeg, kan ik van de uitzendingen van "Kijk en kook" niet veel meer terugvinden.
http://www.imdb.com/title/tt1106719/
Prachtig....! Maar Streepje pikt het ook perfect op. Da's humor.
Heel actueel en significant ook voor de keukenkennis van de moderne hollandse vrouw.. Waarvan sommige exemplaren zich soms een prangende vraag stellen als volgende .... ;-)