Een journalist vond het licht om dicht. Een marktonderzoeker en trendwatcher was boos om zoveel relativisme. Een boereneconoom moest er om lachen omdat het nou eenmaal niet zo duidelijk is - eindelijk 'ns een stuk dat fatsoensrakkers en betweters op hun plek zet. Een doorgaans al even recht-toe-recht-aan boodschappenmarketeer vond het weer schaamteloos relativistisch en herinnerde zich een recent stukje over AH's Dick Boer en Jantje van Leiden.
Marjoleine besluit inderdaad dat alles maar moet mogen. Volg je trek en luister ook een beetje naar Greenpeace en misschien nog wel wat van die NGO's. Een ananasje van ver vindt ze geen probleem als ze toch al een lokaal spruitje neemt bij het wild, ook al van hier en gelukkig geschoten. De slagroom laat ze, want die zou van niemand meer mogen (mis dus!!).
Maar dat zal allemaal wel. Veel boeiender dan wat ik vind, vind ik wat lezers hier ervan vinden. Het stuk heeft kennelijk voor- of tegenstanders, maar niets in het midden.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Best een goed stuk van Fresco, maar toch nog een kanttekening. Er wordt geen woord gerept over de overbevolking van de aarde, die in combinatie met een toenemende welvaart (voornamelijk onder miljarden Aziaten) een enorme weerslag heeft op het milieu en de planeet. En dan vind ik de weerslag op het klimaat nog steeds niet de meest urgente (voor zover hier al sprake van is). Vervuiling, kappen van bossen, overbevissing en uitputting van natuurlijke bronnen zijn naar mijn idee veel urgenter.
Wat is dan Fresco's antwoord op de eetregel-informatieoverload?
De Vos probeert een vuistregel te ontwikkelen voor haar consumptiegedrag en de rest op grotere organisaties af te schuiven. Daar zit veel in. Met een paar vrij eenvoudige maatregelen (samenvatting past op een A4tje) is de internationale visstand te redden door afspraken tover visquota, visseizoenen en rustgebieden. Zo werkt het wel, terwijl het niet werkt om alleen op het gevoel van een kleine groep Westerse consumenten in te spelen om MSC-vis te kopen met de Kerst.
Typisch trouwens dat de EU-superstaat wel de gloeilamp kan verbieden, maar geen goed landbouwbeleid kan voeren.
Ailko zegt dat De Vos de lezers in grotere onrust brengt. Dat lijkt me nou juist niet. Ze sust ze in slaap. Net als Dick Boer, laat ze hen - consumenten - de schouders ophalen over 'alle gedoe' waar 'ze' het nu weer over hebben. Over dat 'gelul' over 'duurzaam'. Je hoort het mensen zo tegen elkaar zeggen. En dan mag, zoals Wouter zegt, alles wat je maar wilt. 'Anything goes', zegt het Engels zo mooi en meestal wrang. Nou ja, behalve dan dierenleed, maar zelfs waarom dat niet mag komt niet uit de verf.
Dat is een relativisme dat niet klopt. Netzomin als het opgeklopte geschreeuw over rampspoed en maatregelen. Kijk en denk na, dan zijn er wel degelijk dingen te doen. Heel concreet. Daar moet het over gaan.
Voorbeeldje? Die groenten van AH die Boer willen en wetens onder het tapijt veegde.
@Dick: mee eens. Maar ik ben geabonneerd op de Volkskrant :-)
Dank voor de link.
Kranten moeten gelezen en dus gekocht blijven worden, maar vooruit, hierbij dat nuchtere linkje.