De lezer vraagt of foodlog.nl weet hoe het zit.
Lees zijn avontuur van hedenmorgen:
Ik kocht hedenmorgen 2 chococadeletters van Tony Chocolonely bij Ekoplaza in Bussum.
1x Puur en 1 x Chocolade (Letter P).
Tot mijn grote verbazing stond er op de melkchocolade letter de letters Verkade.
Op internet gekeken, geen enkele aanwijzing dat Verkade iets met TC te maken zou hebben.
Gebeld met Ekoplaza, deze dachten dat het een grap was, wilden mij niet geloven.
Ze hebben een melk P geopend en vonden tot hun verbazing ook de aanduiding Verkade op de letter.
Ik ben nogmaals langs Ekoplaza gegaan, we hebben enkele letters zonder inscriptie Verkade gevonden en enkele met. Is hier een simpele verklaring? Anders heb ik wel erg veel betaald (Euro 2,60) voor een Verkadeletter van 145 gram ....
Meneer voelt zich duidelijk bekocht met alleen een leuke doos, want hij vermoedt nu natuurlijk dat in de
Tony-doos dezelfde letters zitten als in de Puur & Eerlijk doos van Albert Heijn, die natuurlijk ook zitten in de duurzame dozen van Verkade zelf. Verkade is volgens Oxfam-Novib immers 100% duurzaam.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eveline, eerst en vooral een dikke pluim om zo bereidwillig te zijn hier op onze vragen te willen antwoorden. Al ken ik de sector beroepshalve zeer goed, het doet me blozen namens de NGO's waarvoor ik werk, die dit soort inspanningen niet willen doen. We hebben al meermaals pogingen gedaan vanuit de redactie om Max Havelaar en andere Oxfams aan de praat te krijgen. Omdat ik niet nog verder als nestbevuiler te koop wil staan, stel ik je daarom vragen in de hoop dat jij ze 'in mijn plaats' wil beantwoorden.
(Vertelde ik je overigens al dat jullie chocolade in de Hasseltse soepbar Zuppa ligt. Naast korte keten en andere fairtradeproducten?)
Ik ben zeer benieuwd naar 'Tony in Afrika'. Ik hoop wel dat het met minder spektakelgehalte zal worden gebracht als na de eerste avonturen van Tony in Afrika (of bepaalde uitzendingen van KvW).
Eveline, misschien is het interessant om contact te zoeken met de Apenheul, waar ze koffieboeren ondersteunen, die door grote corporaties steeds verder de bossen in dreigden te worden georganiseerd, zodat er minder leefgebied voor de apen over zou blijven. Daar kunnen ze je een slim verhaal vertellen over zuivere koffie, natuurbeheer, en zelfstandigheid voor kleine boeren.
Eveline, als je de tijd kan vinden, ga eens naar dit onderwerp van 15 november jl op Vandaag "Sol simple: trading fairly without Fair Trade" en laat ons eens weten wat je ervan vind.... Persoonlijk was ik diep geschokt....
Wij kopen fairtrade chocolademassa in en laten deze verwerken tot repen. Dat iedere boon fairtrade is zeggen wij nu juist niet. Zie de wikkel "op weg naar". Wij hebben geen contracten met boeren maar met Max Havelaar Nederland en inkoopcontracten van de chocolade
Maar wat is de impact van fairtrade, rainforest en Utz op cacaoboeren. De verwerking in Nederland gebeurt volgens allerlei voedselveiligheidseisen ter bescherming van de chocolade eter hier. Daar maak ik mij nu niet zoveel zorgen om.
Maar hoe staat de cacaoboer ervoor. Waar kunnen wij de de keten beinvloeden en de boeren meer voordeel geven. Dit is ook waar ons onderzoek "Tony in Afrika" zich op richt. De huidige ketens ook de fairtrade kunnen echt verbeterd worden. Het rapport zal ergens begin volgend jaar klaar zijn en natuurlijk op de website komen.
Eveline, leg dan eens uit hoe dat bij jullie precies gaat. Jullie kopen cacaobonen tegen een faire prijs van de boer en dan... wie verwerkt die bonen tot gegarandeerde cacaomassa/-boter ... bijv. ?
Hebben jullie dit op papier staan/is het een contract gegoten: die garantie dat iedere gebruikte boon fair trade is?