
Gisteren was ik bij de Nationale Paddestoelendag in Wageningen. ZLTO presenteert zich steeds meer als brancheorganisatie en had in samenwerking met de WUR en DLV de telers en toeleveranciers bijeengebracht om over innovatie te spreken. Er is heel wat gaande, dat doet er nu even niet toe. Want mij ging het vooral ook om de smaak van de champignons. Die witte sponsjes in een blauw bakje smaken vooral naar weinig, naar mijn mening. En misschien is dat ook wel wat de consument wil. Pas als de champignons een week in de koelkast hebben gestaan beginnen ze een beetje naar paddestoel te ruiken. Slechts één bedrijf gaat innoveren op het gebied van de smaak van de champignon zelf, diversiteit aanbrengen. De rest zoekt het vooral in het toevoegen van smaken in halffabrikaten en eindproducten voor de servicefoodmarkt en k&k.
Wat vinden foodloglezers? Zijn die tevreden over de smaak van de champignon uit het schap? Heb ik het even niet over de kastanjechampignon en de grotchampignon.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Sorry Lizet, bedoel naturlijk dat de cantharellen de smaak van champignons overtreft.
Lizet, deze cantharellen zijn erg prijsgevoelig betreffende seizoensinvloeden.
Deze pfefferlingen cantharellen zoals wij ze noemen kosten normaliter veel meer, de prijzen gaan zelfs tot € 30,= per kilogram bij de groentenspecialist.
Momenteel zijn deze inderdaad spotgoedkoop, maar dat is binnen nu en twee weken gedaan. Maar ik moet je gelijk geven dat de prijs die van "gewone" champignons absoluut overtreft. Trouwens lekker ommeletje wat je daar maakt, nog een paar stukjes ham of worst erbij en ik schuif ook aan bij je aan tafel, haha.
Alex, wat nog smaak heeft? Blijf ik even bij de paddestoelen: het mandje met een pond verrukkelijke cantharellen dat ik voor 3.65 Euro uit de Duitse supermarkt meenam vorige week. Die mochten helemaal zichzelf blijven zonder dressings, kruiden en specerijen. Nou, vooruit dan, de eerste dag heb bij de roerei wat lenteui gedaan en de tweede dag wat kervel.
Beste foodloggers, met grote interesse heb ik jullie bevindingen over champignons gelezen. Ik ben immers verkoper van paddenstoelen. Wellicht hebben jullie gelijk over de oude champignons qua smaak, maar de versheid geeft natuurlijk ook een stukje "smaakgevoel", en het lijkt me niet erg lekker oude zompige champignons te moeten verwerken. Een heleboel andere niet zo dure paddenstoelen zijn niet zo verschrikkelijk duur, je hoeft immers geen kilogram te verwerken in je gerechten.
Ik heb het dan over bijvoorbeeld de goed verkrijgbare kastanjechampignon, de portobella, de shi-take en de oesterzwam. Je kunt aan al deze soorten zien of ze vers zijn als ze niet een beetje verlept of zompig eruit zien. Ik vind veel soorten trouwens niet ruiken maar stinken als ze ouder zijn. De kastanjechampignon is relatief goedkoop, is vaster dan de gewone witte champignon en heeft een iets notige smaak. De shi-take is een goede vleesvervanger. Verder zijn er inderdaad maar weinig telers die een rustige teelcultuur hanteren, zodat de producten niet gestresst groeien en daardoor meer smaak hebben. De champignons krijgen dan circa een week langer de tijd om te rijpen. Ook zijn er voorbeelden van telers die proberen om paddenstoelsoorten te verrijken met een smaaktoevoeging, bijvoorbeeld met citroensmaak toe te voegen reeds in het teelproces. Dergelijke zaken worden momenteel ook door de landbouwuniversiteit onderzocht. Heb ik tenslotte nog een vraag aan jullie: wat heeft tegenwoordig wel nog smaak? Vlees? Sla? Tomaat? Komkommer? Naar mijn idee moet je tegenwoordig de smaak bijna altijd zelf toevoegen door middel van dressings, kruiden en specerijen etc. Met vriendelijke groet, Alex Janssen - de Bourgignon Paddenstoelen.
Kreeg net nog een tip door: rijg de champignons aan een draadje en hang ze voor een zonnig raam. Eet ze wanneer je ze lekker ingedroogd genoeg vindt.