Dat kwam omdat de rapporteurs in het licht van de discussies naar aanleiding van de proeverij nog iets wilden toevoegen. Over de economische en maatschappelijke implicaties van de proeverij.
Een van de heren houdt zich nl. in opdracht van het Nederlandse ministerie van EZ bezig met het economisch sterk en innovatief op de kaart zetten van Nederlands eten. Of ze er in het verslag van de proeverij ook iets over mochten zeggen. Jazeker, vond ik, want de proeverijen op Groeneveld zijn er niet alleen voor de leut van het proeven, maar ook om het er eens stevig over te hebben.
Ik las dus met rode oortjes wat er aan het einde van het rapport staat. Als ik het heel snel vertaal: zorg voor een echte 'ambachtelijke sector' met topproducten, dan kan tussen dat en de industrieel genepte reut die nu Nederlands eer moet verdedigen
Dat noemen we dus een keuzemoment. Ik zou zeggen: downloaden dat rapportje en even goed tot je door laten dringen.
Wat mij betreft is het een onverwacht pareltje uit zo'n proeverij om het plotseling over de positionering en de kwaliteitstoekomst van Nederlandse producten, hier en in het buitenland te kunnen hebben.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat'ie daar thuis hoort. Enne ... ik bedoelde het niet, maar nu je er nadrukkelijk de aandacht op vestigt: ja, wellicht is de wens een beetje vader van de gedachte. Dat zeg ik omdat ik de richting niet zie.
Waar m.n. Frankrijk zijn streekproduct sinds de 19e eeuw is gaan cultiveren (letterlijk), heeft Nederland dat nagelaten. In datzelfde Frankrijk (en Italie) zie je in wijn (IGT en zelfs vin de table als rebelse, kleinschalig gemaakte drinkjuwelen) mensen zich losmaken van het INAO-systeem en een modern streekproduct ontwikkelen.
Dat is een onderwerp dat me mateloos boeit: moeten we een traditie maken die we niet hebben of die stap overslaan en aansluiten bij dat geëvolueerde streekproduct? Ik denk het laatste.
Maar laten we die discussie verder onder het INAO-onderwerp voeren.
Dick, wat bedoel je met jazeker, dat de wens de vader van de gedachte is?
Jazeker, ik linkte hem daar vanmiddag al. Kennelijk zijn INAO-standaards een heel moeilijk onderwerp. Er komt nog nauwelijks respons.
Hoort deze laatste opmerking niet (ook) thuis in het debat over de wens of noodzaak van een Nederlandse INAO In ieder geval ontstaat er wel steeds meer consensus over het vastleggen van een aantal uitgangspunten, zoals herkomst en kwaliteit van grondstoffen, bereiding, het al dan niet gebruik van toevoegingen en termen als ambachtelijkheid, streek en dergelijke. Of is hier de wens de vader van de gedachte?
@Dick 26/05/2009. Je hebt mij nooit horen zeggen dat het niet kan. Ik kijk alleen met treurnis terug op de vele projecten die de laatste jaren het levenslicht mochten aanschouwen (en even zo gauw weer ter ziele gingen...)en moet constateren dat we nog steeds de plank misslaan.
En natuurlijk heb ik niet over die "eenling" die een superproduct maakt. En natuurlijk alle lof voor diegenen die tegen de stroom in proberen te zwemmen door superproducten te maken!
Zoals mij de afgelopen dagen op de Private Label beurs maar weer eens al te duidelijk werd bevestigd door de Nederlandse pro's: "geen niche handel, alleen "spul" wat ik in de supermarkt kwijt kan"... Het woord "spul" is dan ook tekenend voor de manier waarmee "wij" met voedsel omgaan....
Ik denk overigens dat er in Nederland wel degelijk plaats is voor ambachtelijke producten,alleen, en daar heb ik in mijn diverse reacties ook systematisch voor gepleit: de productie methoden en de ingredienten moeten worden vastgelegd in een handboek (cahier des charges, zoals dat in Frankrijk te doen gebruikelijk is) en moeten en kunnen dus ook op alle punten op fraude gecontroleerd worden.