image

„Het wordt oneindig veel duurder in de toekomst, want de wereldwijde vleesconsumptie stijgt structureel 3 procent per jaar. Als mensen welvarend worden, gaan ze meer vlees eten. Dat is een gegeven. Komt daar een breuk in? Ja, want we kunnen gewoon al die dieren niet voeden die nodig zijn voor die vleesconsumptie. De omzetting van plantaardige eiwitten in dierlijke eiwitten is heel inefficiënt. Er moet dus iets gebeuren.”

Zo zei scheidend minister Cees Veerman het gisteravond in NRC Handelsblad. Vorige week zei Wout Dekker van Nutreco vrijwel hetzelfde. In een reactie daarop ontkende de Amsterdamse hoogleraar en ex-FAO hoge ambtenaar Louise Fresco het probleem, dat wil zeggen gaf ze aan te vertrouwen op moderne technologie om het vraagstuk op te lossen.

The Economist van deze week – scherp en to-the-point als altijd – zet het onderwerp in breder perspectief:
- global warming zorgt voor lagere graanoogsten
- het gebruik van graan als brandstof door de VS om onafhankelijker te worden van olie uit het lastige Midden-Oosten zorgt dat de graanoogst die beschikbaar is als veevoer verder afneemt
- door toenemende welvaart in de wereld willen meer mensen vlees, ook al is dat een product met een inefficiënte omzetting van nuttige voedingswaarde
- daardoor zal de vleesschaarste toenemen en de prijzen flink stijgen
- mensen met een vooruiziende blik investeren in de vleesproducerende sector

Ook voor Veerman is dat volstrekt helder. Let op het nuchtere understatement in de laatste zin:
Een gouden toekomst voor boeren?
„Ja, in die zin dat de productielandbouw te maken krijgt met veel hogere prijzen. Maar dan moeten we wel de schaalvergroting accepteren en ook de landschapsconsequenties. Een varkensflat vind ik ook niks, maar het is het meest efficiënte dat er is.
„Als we echter terug willen naar landbouw waarin een verstandhouding met dieren mogelijk is, dan moeten we daarvoor betalen.”


Met andere woorden, schaarste alleen al jaagt de prijs van ‘gewoon’, bio-industrieel vlees omhoog. Daarna gaan we het pas hebben over de premium die daar bovenop komt voor diervriendelijk vlees.

Vlees krijgt weer een prijs, zoveel lijkt wel duidelijk.
Dit artikel afdrukken