Nu blijkt dat je ze helemaal niet nodig hebt. Je kunt gewoon tomaatjes eten en alles komt zomaar goed. Vanwege de lycopeen.
Het lijkt er zelfs op dat je lekker vet kunt eten, als je er maar tomaten bij eet.
Toen frambozen zo lekker antioxidant bleken, vlogen ze de winkels uit. De prijs ging omhoog.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nee, ik doe het wel zonder ;-)
Heb je het zelf al uitgeprobeerd? Ik bedoel als nieuwsgierige consument/reporter?
Al gehoord trouwens dat meloenschillen net zo potent blijken als viagra? Alleen schijnen koks geen lekkere recepten voor de schillen te willen maken uit angst voor toestanden in hun restaurants.
Als het nieuws flink wordt opgeklopt zit het binnenkort in de winegums: 'met meloenschilextract'.
Tomaten bevatten tussen de 2,5 en 5 mg lycopeen. De nieuwste selecties bij zaadveredelaar De Ruiter Seeds bevatten het dubbele (en smaken ook nog beter!). Helaas krijgen we ze maar moeilijk op de markt...
Er is geen ADH voor lycopeen. Toonaangevende wetenschappers zoals Venket Rao en Giovanucci stellen dat 10 mg per dag een goede vuistregel is. Dat zijn 2 tomaten van 100 g zou je zeggen of 1 van die nieuwe high-lycopene tomaten. Het lichaam neemt echter maar een deel van het lycopeen op uit verse tomaat. Na koken, pureren wordt de bio-opneembaarheid 3-5 keer zo hoog en voeg je ook nog eens olie toe (carotenoieden zijn vaak vetoplosbaar) dan garandeer je goede opname in het bloed. Er is een verzadigingspunt en lycopeen heeft geen negatieve effecten.
Meer weten?
Mij mailen. .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
Wikipedia, meneer Ooijer, wikipedia..
Dietary sources of lycopene:
Source μg/g wet weight
Raw tomato 8.8–42
Tomato juice 86–100
Tomato sauce 63–131
Tomato ketchup 124
Watermelon 23–72
Pink grapefruit 3.6–34
Pink guava 54
Papaya 20–53
Rosehip puree 7.8
Apricot < 0.1