Eindelijk zijn die moordende avonden voorbij. Die van gisteravond was helemaal te gek. Acht mensen deden hun ding op het podium. In volgorde van opkomst: minister van LNV Gerda Verburg, Wouter van der Weijden (CLM), ondergetekende, Bert van Ruitenburg (Biologica), Volkert Engelsman (Eosta), Jan Kees Vis (Unilever), Quirijn Bolle (Marqt) en Jaap Hoek Spaans (Mijn Boer).

Omdat ik zelf naast Van der Weijden en Van Ruitenbeek een stelling neerzette in debat met de minister, vond foodlog.nl tuinbouwjournaliste Pieternel van Velden bereid om een verslag van de avond te maken. Het volgt in de loop vandaag.

Ikzelf was zeer aangenaam verrast door het idee van Jan Kees Vis van Unilever over Evidence Based Sustainablity, oftwel geen geklets over het woord duurzaamheid maar gewoon laten zien wat je precies uitvoert en realiseert. Het woord doet er niet toe. Het gaat om wat je doet en de openheid waarmee je het laat zien.
Gerda Verburg wond de zaal om haar vinger. Graag zou ik nader en feller op de feiten in debat zijn gegaan, maar zelfs ik deed het niet. Nu kwam ze me te vaak te makkelijk weg. Toch verdiende ze dat vanwege de charme en onbevangen kwetsbaarheid waarmee ze de discussies aanging. Nog een ronde verder en ze wordt de eerste minister van dit kabinet die echt open en kwetsbaar durft te zijn in het directe contact met publiek.
Ik vreesde het ergste van 8 sprekers na elkaar. Maar het viel me alleszins mee. Wat vonden de bezoekers? En wat vonden jullie van de hele serie?


Dit artikel afdrukken