Quest, het voedings- en chemieconcern uit ons eigen Naarden, is erin geslaagd de geur van vers fruit in te vriezen. Dat gebeurt met op stikstof gebaseerde diepvriestechnieken - ook bekend uit de zgn. moleculaire gastronomie in de top-horeca van chefs als Adrian Ferran (El Bulli) en Sergio Herman (Oud-Sluis).
Cruciaal zijn de primaire vluchtige aroma's: die kreeg je met de oude technieken niet en maken het psychologische verschil tussen 'echt' en 'diepvries'.
Dat kan nogal een revolutie betekenen: vers hoeft niet meer en voeding kan nu dus echt de hele wereld over gesleept worden om in de beste smaakcondities ergens anders geproefd te worden. Het zou betekenen dat het fruitschap van AH kleiner wordt en de diepvriesfadeling aanmerkelijk groter. Unilever krijgt nog spijt van het verkopen van zijn Diepvriesdivisie.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zou best kunnen: appels uit India en zacht fruit met al die fijne anti-oxidanten (Frambozen en bosbessen) uit China. En toch lekker vers in De Pijp op drie hoog achter want het is weer betaalbaar (laten we het hopen!) ....
Bouwen we er hier weer een varkensflat bij :-(
Oh jee, dan moeten we de bloesems missen ? :-)
Sorry en dank Carla: ik ben onduidelijk geweest in mijn berichtgeving. Het gaat om meer dan de 'geur' alleen, maar om de aroma's: neus en mond derhalve.
Quest claimt de sensatie van die vluchtige verse, grassige en sappige flavours te hebben gevangen.E inde dus van die kartonnige neus en smaak van diepvries.
Ik ben zelf ook heel benieuwd en zou het graag proeven!! Als het waar is, is het potentieel ontstaan om een revolutie te ontketenen in het fruitschap en - daarachter - in de kosten van en plaatsen waar fruit verbouwd wordt.
Okee, dan hebben we de geur. Maar hoe doen we dat met de smaak ? Ik moet bekennen dat ik af en toe voor een coulis wel diepvriesfruit gebruik, maar de smaak haalt het natuurlijk niet bij vers.