Vandaag stemt de EU over de gezonde informatie die op je eten is geplakt. De dames en heren afgevaardigden mogen kiezen tussen een beet van de hond of de kat. Van de Consumentenbond moet het met stoplichten. In Europa zal het waarschijnlijk toch wat anders worden. Van Europa mag je gewoon weten wat er in zit.

We maakten ons hier vroeger vreselijk vrolijk en soms boos over domme stoplichten en gezonde keuze logootjes. Voor je het weet zit je - zoals in Nederland - met gezonde ijstaart omdat zo'n heerlijkheid binnen zijn categorie toch nog verrassend licht weghapt. Zo wordt je ook in groene 4x4's gekletst en kan natuurlijk alles.

Stoplichten zijn een uitstekend marketingmiddel, maar wat moet ik met informatie waar ik ook al niks mee kan? Hoe moet ik koolhydraten lezen (is het meel, aardappel, suiker of die lelijke suikersoort die HCFS wordt genoemd?) en wat moet ik met calorieën als iemand me vertelt dat het niet om calorietjes draait maar om hun aard?

Zou er iemand in het parlement zitten die het zich nog afvraagt: waarom is het allemaal zo ingewikkeld geworden? In 1970 waren we ook al rijk, maar was het veel simpeler. Terug kan natuurlijk niet, maar ergens anders heen. Dat moet toch kunnen?

NB het oudste stukje dat ik hieraan hing is bijkans 4 jaar oud. Wat een gedoe in de verkeerde vertrekhal.
Dit artikel afdrukken