Naar die van Bree beweren vind je bij hen de beste worst(e)reggels of worstriggel van heel de Limburgse Kempen. Het gaat hier om worstebroodjes die speciaal gebakken werden met het oog op Kerstmis. Ze werden namelijk na de middernachtmis bijzonder devoot opgegeten. Thans worden de worstriggels van de Sint-Michielskermis tot en met de maand januari aangeboden. Het gaat hierbij om een worstebrood waarbij een worst van varkensgehakt in een brooddeeg wordt gerold en gebakken. Als je zo'n worstereggel of -riggel zelf wilt bakken, weet dan bij voorbaat dat de worst aan beide zijden uit het deeg moet komen kijken, anders loopt 't mis!
Worstriggels uit bree (voor 8 riggels)
Neem 250 gram varkensgehakt en meng 1 ei en wat paneermeel en vorm '8 pijltjes'. Voor de bereiding van het deeg mengt men 250 gram bloem, 1 eierdooier, 25 gram gist, 100 gram boter, 1/4 liter melk (lauw), 'n snuifje zout en suiker. Na een rustpauze het deeg uitrollen en 8 rechthoeken vormen. De lange rollen gehakt erop leggen, dichtvouwen en met boter ingesmeerde plaat leggen. Na wat laten rijzen en bestrijken met eigeel, een kwartier laten bakken in de oven (250-300 ºC). Warm opdienen!
Sommige bakkers in Bree vinden dit brooddeeg te min en hullen de worst nu in 'veredelde' bladerdeeg.
Waarom er geeneens zout in het gehakt gaat, is mij een raadsel.
Uit: J.Collen, J. Lambin, Oude gebruiken en gerechten uit Limburg. Het recept stamt wellicht uit R. Hollerman, Uit grootmoederskeuken, Maaseik 1972.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Nick
O, dat geloof ik meteen. Ik kwam ze gewoon een keer op de Boulevard Anspach zo tegen. In het Nederlands geadverteerd, dus wellicht was de uitbater een Antwerpenaar. 't Is ook alweer een jaar of vijftien terug.
Worstenbroodjes zijn geen Brusselse traditie. Ik associeer worstenbroodjes eerder met Antwerpen, waar ze, als ik mij goed herinner, vanouds werden klaargemaakt op Verloren Maandag, dat is de maandag na Driekoningen, als teken dat het feest nu wel écht was afgelopen.
Saucijzenbroodjes zijn in de regel gemaakt van bladerdeeg, wat doorgaat voor Brabantse worstenbroodjes is gemaakt met brooddeeg.
Niet met kerst. En het is een gehaktrolletje in brood, ja. Ze zullen wel naar de vorm genoemd zijn.
Ik heb er echt *heel* veel van gegeten, ik heb me nooit gerealiseerd dat ze typisch Brabants zouden zijn. Ik kwam in Brussel typisch Brabantse worstenbroodjes tegen die bij ons dan weer saucijsenbroodjes zouden heten.
@P,
Is er in NL Brabant een verband tussen worstenbroodjes en Kerst? En worden ze met varkensgehakt gemaakt of met worstjes?