Hier dan een E-loze, gehard vetloze variant van Oma's gehaktbrood, zelfs zonder enige vorm van smaakversterkers, en een verhaal dat nieuw licht werpt op de 'streekechtheid ' van worste(n)broodjes en andere specialiteiten.

Naar die van Bree beweren vind je bij hen de beste worst(e)reggels of worstriggel van heel de Limburgse Kempen. Het gaat hier om worstebroodjes die speciaal gebakken werden met het oog op Kerstmis. Ze werden namelijk na de middernachtmis bijzonder devoot opgegeten. Thans worden de worstriggels van de Sint-Michielskermis tot en met de maand januari aangeboden. Het gaat hierbij om een worstebrood waarbij een worst van varkensgehakt in een brooddeeg wordt gerold en gebakken. Als je zo'n worstereggel of -riggel zelf wilt bakken, weet dan bij voorbaat dat de worst aan beide zijden uit het deeg moet komen kijken, anders loopt 't mis!

Worstriggels uit bree (voor 8 riggels)
Neem 250 gram varkensgehakt en meng 1 ei en wat paneermeel en vorm '8 pijltjes'. Voor de bereiding van het deeg mengt men 250 gram bloem, 1 eierdooier, 25 gram gist, 100 gram boter, 1/4 liter melk (lauw), 'n snuifje zout en suiker. Na een rustpauze het deeg uitrollen en 8 rechthoeken vormen. De lange rollen gehakt erop leggen, dichtvouwen en met boter ingesmeerde plaat leggen. Na wat laten rijzen en bestrijken met eigeel, een kwartier laten bakken in de oven (250-300 ºC). Warm opdienen!

Sommige bakkers in Bree vinden dit brooddeeg te min en hullen de worst nu in 'veredelde' bladerdeeg.

Waarom er geeneens zout in het gehakt gaat, is mij een raadsel.

Uit: J.Collen, J. Lambin, Oude gebruiken en gerechten uit Limburg. Het recept stamt wellicht uit R. Hollerman, Uit grootmoederskeuken, Maaseik 1972.
Dit artikel afdrukken