Wilde ganzen. Tweehonderdduizend schieten we er ieder jaar af in Nederland. De dieren zijn een plaag geworden. Ze horen hier alleen maar langs te trekken, maar vinden onze sappige weiden en gewassen zo lekker dat het heeft besloten het jaarrond te blijven. Zelfs de jacht deert hen niet. Zo lekker vinden ze het hier.
Ook verkeersleiders op Schiphol hebben nachtmerries van de duizenden Grauwe ganzen, Canadese ganzen, Nijlganzen (eigenlijk een eend) en brandganzen.

Tweehonderdduizend dieren van zo’n vier tot zes kilo elk. Grof gezegd, één miljoen kilo prachtig natuurvlees! En wat doen we met al dat prachtigs? Een heel klein deel wordt gegeten, maar de bulk wordt of ondergeploegd op de akker of verbrand. Jagers kunnen ze aan de straatstenen niet kwijt, poeliers hebben er geen klanten voor (er gaat soms wat in ‘wildstoven’) en restaurants hebben er geen weet van. In tijden van Meatless Monday, de Brede Maatschappelijke Eiwitdiscussie, derde generatie vleesvervangers en meer van dit soort vleesconsumptie terugdringende maatregelen is dat een gotspe. Ganzen zijn vergeten eiwit. We verspillen het.

Daar moet wat aan gebeuren. Op maandag 2 mei in Zaandam en maandag 16 mei bij de mooie 15e eeuwse eendenkooi in Maassluis organiseer ik daarom in samenwerking met CLM, Diny Schouten, Pepijn Schmeink (restaurant de Eendracht in Rotterdam), poeliers Pieter van Meel en Rob Treuren de Wilde Ganzendagen. Jagers verhalen over soorten, koppels (monogamie en treurnis over verloren partners was hier op foodlog.nl een item, maar het het blijkt niet waar te zijn: ganzen zijn niet monogaam), seizoenen en verplaatsingen.foto:// grauwe gans

Poeliers laten hun aanbod in ganzen zien, vertellen over leeftijdsselectie (dieren ouder dan één jaar zijn niet mals meer en moeten intelligent worden verwerkt) en prijzen. En dat allemaal in aanwezigheid van een aantal ganzenverwerkers van het eerste uur: Diny, Pepijn en Arjan Smit van de Pronckheer. Zij laten hun recepturen proeven, vertellen hun visie op de gastronomische inzetbaarheid van gans (en ook wat je vooral niet moet proberen) en geven tips.

Uitgenodigd zijn alle chef-koks die inzien dat het dier interessant is, slagers, poeliers, duurzame denkers en andere geïnteresseerden. Daaronder natuurlijk alle Foodloggers. De uitnodiging is te downloaden via http://www.clm.nl/publicaties/data/Uitnodiging-Ganzenbord_mei2011.pdf. Er zijn zelfs geen kosten aan verbonden!
Wel willen we graag weten hoeveel mensen we kunnen verwachten, dus mail even welke dag je wilt komen en met hoeveel personen. We hopen jullie daar te treffen!
Dit artikel afdrukken