image

Bas Blokker bespreekt in NRC-Handelsblad de documentaire Our Daily Bread over de moderne agrarische industrie en schrijft dat hij zag dat een koe werd doodgemaakt in een centrifuge.
Zo moeilijk is het om te doorzien wat je ziet en dat dan zo goed mogelijk door te vertellen.

De koe in de documentaire (ik dacht dat het een stier was, maar ben niet meer zo zeker) komt snel aan haar eind en NIET door middelpuntvliedende kracht.

De bespreking van Our Daily Bread is al de tweede in korte tijd in NRC-Handelsblad. De recensenten kijken vreemd op van de praktijken in de voedingsindustrie, zo ver van de stad waarin ze zijn opgegroeid. En verdomd, ze wagen zich aan vergelijking met vroeger. Bas Blokker vaag, hij heeft het even (dromerig?) over het boerenleven van minder dan een eeuw geleden.
Dat was anders.
Menselijker?
Er bestaat een foto van een paard in een Parijs slachthuis. Hij is afgedrukt in een boekje van Charlotte Mutsaers die zich alsnog razend maakt om wat meer dan een eeuw geleden dat paard overkwam. De foto is gemaakt vlak voor het moment dat het paard zou worden doodgeslagen door een man met een enorme hamer aan een lange steel.
De hamer zwaait al door de lucht om een tiende van een tel na de opname de schedel van het paard te verbrijzelen. Als de man goed richt.
Dat was vroeger.
Dit artikel afdrukken