De banaan is één van de belangrijkste voedselgewassen op onze planeet. En dus bedreigt de panamaziekte - want het kind kreeg een naam - de voedselzekerheid in heel wat ontwikkelingslanden.
"De combinatie van het wangedrag van grote bedrijven en natuurlijke beperkingen heeft ons in een doodlopend straatje doen belanden," vindt Hari.
Tegen 1960 was de gros michel, die United Fruit tot dan toe als banaan op de wereldmarkt had gegooid, uitgestorven. Haar opvolger de cavendish, welke we hier vandaag in de supermarkt terugvinden, staat schijnbaar een zelfde lot te wachten.
Daar sta je dan als Chiquita, je deed de afgelopen jaren zo je best:
- Je wordt niet langer meer als slavendrijver aanzien
- en op je bananen prijkt tegenwoordig het duurzaamheidslabel met de groene kikker van Rainforest Alliance.
Maar nu weer dit.
bron: vilt.be:// Banaan in doodlopend straatje door grote bedrijven.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Maar als ik het goed begrijp hebben die grote multi's d'r ook jarenlang met hun klak naar gegooid? En nu zitten ze met de gebakken... euh... peren.
Dit staat erover bij Kennislink. Genetische modificatie is een serieuze kans en het kan met bananengenen en met een steriele plant als resultaat en de de mogelijkheid om met minder fungiciden te werken. Voor bananen mogen principes wijken.
Multinationals zijn (...) beducht voor de negatieve effecten die genetische modificatie van banaan bij de consumenten zou kunnen oproepen. Hierdoor durven bedrijven zoals Chiquita niet te investeren in een gemanipuleerde banaan. Toch vormt banaan een ideale kandidaat voor genetische modificatie. De structuur en functie van resistentiegenen uit andere planten is reeds bekend en de resistentiegenen van banaan kunnen via genoomsequencing snel geïdentificeerd worden om ze vervolgens over te brengen naar bijvoorbeeld Cavendish. De genen die overgebracht worden zijn volkomen natuurlijk: ze komen uit een wilde banaan en gaan in een commerciële banaan. Bovendien is de gemodificeerde banaan steriel en kan geen zaad produceren dat zich kan verspreiden. Het gebruik van milieu-belastende fungiciden kan sterk verminderd worden en de ontwikkelingslanden kunnen bananen blijven telen, waardoor de voedselvoorziening en export gewaarborgd blijven.